«Сила Божа проявляється у немочі». Відеоблог № 3 владики Венедикта Алексійчука

7 лютого 2019

Владика Венедикт Алексійчук, єпарх Чиказької єпархії Святого Миколая, через свій Youtube-канал за допомогою відеоблогу продовжує започатковану «Школу молитви».

«Сила Божа проявляється у немочі». Відеоблог № 3 владики Венедикта Алексійчука

Наша немічність та Божа сила

«Доволі часто, коли ми лише розпочинаємо молитися, то набираємо для себе різних правил, тих чи інших молитовних практик, тих чи інших молитов, які хочемо молитися. Таким чином, якийсь час ми хочемо, немовби силою здобути Бога, силою прагнемо навчитися молитися. Відтак, коли нам не вдається через ці свої зусилля, старання і працю щось здобути, часто приходить знеохота, опускання рук. Але тут пригадуються слова святого апостола Павла про те, що сила Божа проявляється у немочі. Що це за така неміч? Чи це є немічність як гріховність, адже часто коли ми грішимо, то кажемо що ми немічні та слабкі? Проте, це щось інше. Коли ми подивимося на рукавички хірурга, то помітимо, що вони дуже тендітні. Але хірург, одягаючи ці рукавички, наскільки багато може зробити! Якби він натягнув якісь громіздкі чи поважні рукавички, то не зміг би нічого вдіяти. Також ми бачимо вітрило у парусників, яке також є надзвичайно тендітним. Однак, коли це вітрило надувається вітром, то парусник дуже швидко рухається по морю чи по океану. Тому, коли ми говоримо про немічність та про силу Божу, маємо мати на увазі Божу силу, яка може наповнити кожну людину. Адже для Бога немає неможливих речей. Це тільки у нашому житті трапляються якісь обмеження та неможливості; у Бога немає цього, у Нього все можливе. Це ми маємо ліміти у своєму розумі, у своїх стереотипах, у Бога цього ліміту нема. Отже, коли ми усвідомлюємо свою слабкість, безпомічність, тоді і Божа сила може прийти. Це ще також подібно до ситуації, коли маленька дитина пробує писати ручкою, натомість мама допомагає їй виводити якісь літери чи малюнок. І от в той момент, коли дитина думає, що може вже сама це робити і забирає свою руку, тоді вона починає робити усілякі каракулі. З маминою рукою вона багато може намалювати. Отож, коли ми говоримо про ту силу Божу, треба мати на увазі, що вона проявляється у тому, щоб дати Богові діяти через себе».

Святі — не супермени

«Святі — це не супермени чи якісь герої. А такі ж люди, як ми. Про святого Йосафата оповідають, що він по декілька разів на день сповідався. Однак вони були наповнені Божою силою, Господь діяв через них».

Божа міць у труднощах людини

«У складних ситуаціях ми перестаємо надіятися на когось, тоді, відчуваємо власну немічність і звертаємося до Бога. Саме тому в нашому житті часом трапляються труднощі: щоб ми відчули, що самі нічого не можемо зробити. В трудних ситуаціях починаємо уповати на Бога. В окопах на війні атеїстів нема. Бо коли нависає небезпека, то не можеш опертися навіть на власний духовний досвід. Коли чуєшся немічним, Божа міць проявляється в тобі. Саме тому святі стали святими. Бог, який перебуває в святих, хоче діяти і діє через кожну людину».

«І дай Боже, щоб для нас молитва щораз більше була місцем зустрічі з Ним і щоб Господь преображував нас та всіх, хто є довкола».

Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae