«Святий Дух приходить, щоб навчити нас єдиної і необхідної речі: любити так, як любить Бог», — владика Григорій у другий день Декади місійності

31 травня 2020

Головна і найперша місія Святого Духа — свідчити про велику Божу любов. Уже декілька років поспіль у нашій Церкві існує і розвивається чудова душпастирська ініціатива: Декада місійності. Вона триває від свята Вознесіння до П’ятидесятниці.

«Святий Дух приходить, щоб навчити нас єдиної і необхідної речі: любити так, як любить Бог», — владика Григорій у другий день Декади місійності

У ці дні розважаючи над Божим Словом і в молитві ми переживаємо унікальний досвід: час очікування приходу Святого Духа. На цьому наголосив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у своїх роздумах, у другий день Декади місійності в м. Дрогобич.

«Сьогодні читаючи Євангелію від св. Йоана ми чуємо, як Ісус обіцяє своїм учням після свого відходу зіслати іншого утішителя, заступника і захисника: Духа істини», — наголосив владика Григорій.

За його словами, Ісус звершивши свою місію спасіння повертається до Небесного Отця. Але його учні не залишаться беззахисними і безсильними сиротами. Тому що Дух утішитель, якого небесний Отець зішле в ім’я свого Сина зміцнить їх і пригадає осердя того, що навчав і що говорив їм Божественний Спаситель. Перед своїм Вознесінням Ісус повелів своїм учням залишитися у Єрусалимі. Бо саме там вони мають бути охрещенні Святим Духом.

Коли зійде Дух Святий, як сказав Ісус, — каже він, — тоді ви приймете Його силу та станете моїми свідками аж до краю землі. Очікуючи сповнення цієї обітниці апостоли разом з Марією зібралися до Єрусалиму, щоб у витривалій і однодушній молитві приготовляти своє серце до приходу Святого Духа. Зокрема до прийняття цього великого дару. Адже їм потрібна була його сила і благодать, щоби стати мужніми проповідниками Христа по всьому світі.

«Сьогодні і ми зібрані у наших парафіяльних і родинних молитовних спільнотах молимося та очікуємо приходу Святого Духа і нашою покірною молитвою запрошуємо його прийти у наше життя. Святий Дух приходить, щоб навчити нас єдиної і необхідної речі: любити так, як любить Бог», — сказав проповідник.

«Господь Бог полюбив нас ще перед початком нашого існування і ніколи не перестане цього робити. Він знає, що ми деколи занурені у різноманітні житейські клопоти і розчарування про це забуваємо тому посилає свого Святого Духа аби нам пригадати про свою любов, яка прощає і обдаровує, щоби нас потішити і привести до покаяння. Він прагне запропонувати нам свою розраду і силу. Він діє безпосередньо у серці кожної людини. Він нас очищає, зціляє і оживляє», — додав єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

«Дорогий брате, дорога сестро, задумайся сьогодні над тим що Святий Дух зараз робить у тобі. Можливо Він допомагає тобі відновити з кимось розірвані відносини. Можливо він допомагає пролити світло на темні сторінки твого життя. Щоб заохотити тебе до покаяння і переміни», — заохотив архиєрей.

І додав: «ти храм Святого Духа. Пам’ятай про це особливо тоді, коли тебе огортає духовна втома чи почуття безнадійності. Тримайся цієї істини тоді, коли приходить спокуса почувати себе жертвою та в інших людях шукати винуватців своїх бід. Тоді знайди тихе місце, побудь у тиші, щоб з глибини свого єства промовити: Духу Святий, Боже, прийди у моє життя, наповни моє серце, бо без твоєї присутності я почуває себе безсильним і порожнім».

«Без Святого Духа ми нічого не можемо робити. Адже, християнське життя — це не лише виконання якихось правил чи обов’язків. Це постійне бажання оновлюватися та відроджуватися у Святому Дусі. Святий Дух прагне відносин. Святі Отці Церкви називали Його особливою любов’ю, яка поєднює у собі Отця і Сина. Отже, як бачимо, що сама Його природа — це відносини. Цього він очікує також від нас. Не вистачає лише час до часу закликати його і просити про допомогу, а потрібно постійно прагнути перебувати у спілкуванні та в єдності із Ним. Справжній християнин — це той, який потребує Святого Духа немов повітря. Він без нього не може жити. Він має стати душею нашої душі, биттям нашого серця, господарем нашого тіла», — переконаний владика Григорій.

Архиєрей заохотив під час цієї Декади місійності, коли ми готуємося до приходу Святого Духа чесно себе запитати: чи справді ми хочемо навчитися від Святого Духа ходити шляхом свободи? Чи дійсно прагнемо наповнитися Його силою, аби відважно свідчити свою віру.

«Довірмося йому у святій Христовій Церкві. Тоді Він просвітить наші серця і дасть нам можливість жити повнотою його благодаті: проголошувати Боже спасіння і любов усім, кого зустрічаємо. Прийди, Духу Святий, запали у наших серцях вогонь своєї любові. Будь моїм утішителем! Провадь та освячуй мене», — попросив єпископ.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae