«Різдво перемагає насильство та несправедливість»: Різдвяне послання владики Василія Івасюка

15 січня 2022

Дивлячись на радісні й усміхнені обличчя наших юних колядників, задумаймось над долею дітей у прифронтовій зоні, які ще й досі платять високу ціну за війну дорослих, а також подивімося на дітей з важким дитинством по наших селах та містах. І тут виникає просте запитання: «Як розворушити сумління людей, щоби повернути мир?» Пропонуємо Вашій увазі Різдвяне послання преосвященного владики Василія Івасюка, єпарха Коломийського, із пропозицією відповіді на це важливе запитання.

«Різдво перемагає насильство та несправедливість»: Різдвяне послання владики Василія Івасюка

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

преосвященного владики Василя Івасюка,
єпарха Коломийського

Всечесному духовенству, преподобному монашеству,
возлюбленим у Христі Ісусі братам і сестрам та
всім студентам і семінаристам Коломийської єпархії

«Хлоп’ятко нам народилося,
сина нам дано»

(Іс. 9, 5)

Христос рождається! Славімо Його!

Дорогі в Христі отці, брати і сестри! Всіх вас щиросердечно вітаю зі святом Різдва Христового! Різдвяні богослужіння несуть в собі особливу духовну силу — творити чуда.

І). Рождество Месії — це чудотворне Джерело Життя для людей

Дитятко «народилося, для нас, сина нам дано; влада на плечах у нього» (Іс. 9, 5). Діва Марія «рождає» Сина Божого для спасіння всього людського роду. Тепер можемо звертатися до Бога «Отче наш…» (Мт. 6, 9), а між собою називатися братами й сестрами.

Цьогорічні Різдвяні свята позначені для нас кризовими ситуаціями, а саме: крихка соціальна рівновага ще більш загострюється пандемією та війною, а люди ще дужче потребують допомоги один одного. Бог дарує людям Свого Сина Єдинородного, Котрий приносить мир, любов і милосердя. Месія співстраждає з народом України та запрошує усіх нас відвідати Його у Вифлеємі разом з бідними пастушками і багатими царями, почавши спілкуватися з Ним. Зупинившись біля Вифлеємських ясел, бачимо образ Божий у Дитяткові Ісус та в кожній людині одночасно.

Новонароджене Дитятко Ісус є доступним та відкритим до потреб кожного. Наслідуючи Месію з Вифлеєму, відкриймо свої серця до найслабших, хворих, знедолених, убогих й усіх тих, котрі у ці важкі часи втратили роботу, опинились у важких труднощах через економічні наслідки пандемії і тих, які потерпають від домашнього насильства. Не забуваймо і про українських військових, які ціною власного життя та здоров’я захищають кордони нашої Батьківщини. Капеланів й волонтерів, котрі, жертвуючи своїм часом та добробутом, дбають про щастя народу України більше, аніж за своє особисте добро. Ми всі знаходимося в одному великому човні і кожна людина є нашим братом. Відбиток Божого обличчя бачимо в терплячих, які просять допомоги, у хворих і в бідних, в безробітних і відкинених суспільством та всіх заробітчанах.

ІІ). Різдво Христове — це зустріч з новонародженим Ісусом, але не бізнес і не комерція

У день Різдва Христового у Коломийській єпархії діти колядують, засівають, віншують, у людей святковий настрій. Дивлячись на радісні й усміхнені обличчя наших юних колядників, задумаймось над долею дітей у прифронтовій зоні, які ще й досі платять високу ціну за війну дорослих, а також подивімося на дітей з важким дитинством по наших селах та містах. І тут виникає просте запитання: «Як розворушити сумління людей, щоби повернути мир?»

Перший крок повернення миру — це необхідність кожному повернутися обличчям до Вифлеєму, щоби подивитися на ясла, у котрих народився маленький Ісус та порівняти їх із життям народжених своїх синів і дочок. Глибокі рани на тіло і душу дітей та дорослих продовжує наносити виснажлива і довготривала війна; ці рани також дуже поглиблює короновірусна пандемія і страх людей перед нею. Новонароджений Ісус — це головний Лікар з Вифлеєму, Котрий допоможе припинити війну у східних регіонах України, повернути мир та побороти новітні хвороби. Духом відвідаймо різдвяний Вифлеєм і там просімо миру та вчімося примирення між людьми. Ісус з бідних Вифлеємських ясел дає дуже просту пораду — повернутися до головного закону любові Бога та ближнього і вміти прощати обрàзи.

Другий крок повернення миру — це звернення «Отця вічного, Князя миру» (Іс. 9, 5) з Вифлеєму до керівників різних рангів — відкласти свої приватні інтереси та чесно й прозоро виконувати обов’язки своєї професії. Пророк Ісая каже до тих, хто продовжує нагромаджувати багатство: «Горе тим, що додають дім до дому та прилучують поле до поля, так що нема місця, і що живуть самі одні серед країни! (…) Оті доми численні опустіють, доми великі й пишні будуть без мешканців» (Іс. 5, 7–8). Ісус народився в стайнях царя Давида, щоб показати «князям світу цього» справжнє місце правдивої свободи і початок миру між людьми. Псалмопівець каже «Не покладайтеся на вельмож, на сина чоловічого, який спасти не може» (Пс. 146, 3). Страждають діти і люди, поширюються різного роду насильства так, що брехня, лицемірство і корупція вулканічною лавою накривають наше суспільство.

Третій крок повернення миру — це радісне повідомлення пророка Ісаї: «Хлоп’ятко нам народилося» (Іс. 9, 5) і прийшло звістити людям, що біль, зло і гріхи не є останнім словом, а дароване спасіння з Вифлеєму. Різдво перемагає насильство та несправедливість. У цей святковий день дякуймо молитовно всім тим, котрі стараються нести надію, розраду та допомогу, підтримуючи страждаючих і супроводячи самотніх. Господь підтримує нас словами пророка Ісаї, щоб ми не впадали у відчай та не боялися. Іншими словами, коли наші «князі», керівники різних рангів не захистять себе живою вірою та моральними цінностями, тоді сповняться на таких людях слова пророка Ісаї «… А як не вірите, не встоїтеся» (Іс. 7, 9).

Хоч Ісус народився у стайнях царя Давида, але Він був оповитий любов’ю Діви Марії та святого Йосифа. Ось такою любов’ю батьки мають огортати своїх дітей вдома, тільки не бути для них «банкоматом».

Дорогі в Христі! Вимагаймо від влади конструктивної сімейної політики в Україні, тобто захисту сімейних цінностей. В нашій державі спостерігаємо дивне явище, а саме: «князі світу цього» керують нашою країною, нагромаджуючи для себе велике багатство, відправляють своїх дітей вчитися за кордон та й самі дуже швидко туди втікають. Натомість переважна більшість людей виїжджає на рабську працю, щоб утримати сім’ю, рятують державу своїми коштами від банкротства і жити переважно повертаються в Україну. Божий Син освятив подружнє життя любов’ю, тому передаймо її тим сім’ям, які не можуть зібратися разом у цей різдвяний час і тим, які змушені залишатися вдома. Різдво Христове наново відкриває людям цінність сім’ї, як колиску віри, джерело життя та місце гостинної любові, прощення, спільної радості та джерело миру.

Висновки. Вифлеємська зоря — це совість кожної людини, яка просвічує дорогу до Царства Божого. Світло з Вифлеєму своїм потужним проміння надії провадить вірних нашої єпархії до головного Лікаря — Ісуса з Вифлеєму. Коли в твій дім прийде різдвяне свято, тоді згадай молитвою про кожного солдата, капелана, волонтера, найслабших, хворих, знедолених, убогих, котрі втратили працю, опинились у важких труднощах через економічні наслідки пандемії і тих, які потерпають від домашнього насильства. «Не бійтеся» (Лк. 12, 7) та «Не журіться про життя ваше, що їстимете, ані про тіло, в що одягнетеся» (Лк. 12, 22), бо Христос завжди поруч з вами.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя» допоможи засвітити світло різдвяної зірки у совісті кожної людини та покласти надію на Ісуса народженого у Вифлеємі.

Новонароджений Ісусе, поверни духовні очі кожного християнина і духовної особи до Вифлеєму, щоб втілити в життя сильну віру, надію та любов один до одного.

Христос рождається! Славімо Його!

† Василій Івасюк,
єпарх Коломийський

Дано в Коломиї,
при катедральному соборі Преображення Христового,
у день Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною,
22 грудня 2021 року Божого

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae