«Правдива мета посту — поглянути на своє життя під іншим кутом зору», — владика Миколай Бичок

15 березня 2021

Про піст в новому відео від «IZI» (Іти за Ісусом) розповідає єпископ Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла УГКЦ владика Микола Бичок.

«Правдива мета посту — поглянути на своє життя під іншим кутом зору», — владика Миколай Бичок

Які Ваші перші асоціації, коли Ви чуєте слово «піст»?

І знову піст. Та скільки можна постити? Але, якщо говорити серйозно, то піст — це праця над собою. Саме тому, щоб провести період посту добре, потрібно важко працювати над собою.

Чи піст насправді такий важливий?

Піст є надзвичайно важливим для кожного християнина, тому невипадково Свята Церква установила аж чотири пости: два великих — Пилипівка (Різдвяний) та Великий піст, які тривають близько 40 днів, а також два інші — Петрівка та Спасівка. Для того, щоб стати у правді, у любові та досконалості, піст є справді дуже важливим для кожного християнина та його духовного зросту.

Якою є мета посту?

Правдива мета посту — поглянути на своє життя під іншим кутом зору, побачити, перш за все, свої слабкі сторони, побачити те, у чому ми є недосконалі, у чому ми є грішними, якими є наші упадки. Саме тому потрібно постаратися провести піст у тяжкій праці над собою. Це стосується не тільки того, від чого ми відмовляємося у нашій їжі, але перш за все, ми повинні вміти відмовитися від гріхів, від наших упадків та різних узалежнень, від того всього, що походить від лукавого.

Чому в Церкві часто говорять про утримання від їжі?

Церква навчає, що піст насамперед полягає у навчанні відмовити собі у певних стравах. Церква не хоче, щоб ми були голодними, але намагається нас навчити поміркованості, тобто щоб ми вміли керувати своїм тілом, щоб ми знайшли у собі сили опанувати своє тіло та його похоті. Коли ми зможемо перейти цей перший крок, то матимемо здатність відмовитися і від гріха, відмовитися від усіх інших поганих звичок, які є притаманними для кожного із нас.

Як Ви постите?

Я пощу таким чином, що практикую ці всі речі, які є у монастирі, а це три добрі діла: молитва, піст, милостиня. Молитва — це є мої відносини із Богом; піст — це моє відношення до себе; і милостиня — моє відношення до ближнього. Я просто намагаюся це все подвоїти. Намагаюся у період посту більше сконцентруватися на моїх відносинах із Богом, на своєму житті як віруючої людини, і знову ж таки, на моєму ставленні до ближніх.


Чи можна слухати музику у піст?

Піст — це час радості, як би це дивно не звучало. Навіть євангелист Матей зазначає про те, що коли ви постите, то не будьте сумні, як лицеміри. Чому це є час радості? Тому що ми відмовляємося від гріха і натомість, вдягаємося у Христа та чесноти. Музику можна слухати і навіть треба слухати. Однак, її потрібно слухати у такий спосіб, щоб вона не перешкоджала іншим людям, які, можливо, собі ставлять певні обмеження чи постанови. З іншої сторони, це повинна бути музика, яка вносить якісь правильні речі у наше життя, яка налаштовує нас на мир, спокій, на Боже благословення. Отож, музику слухати треба, але відкритим залишається питання: яку?

Недотримання посту — це гріх?

Є шість церковних заповідей, і третя із них говорить про те, що установлені пости ми зобов’язані постити. Звісно, що це є гріхом, коли людина не постить, а отже, не працює над собою.

Чому християни постять у п’ятницю?

Для кожного християнина святими і визначними днями є п’ятниця і неділя. П’ятниця через те, що саме у цей день тижня Ісуса Христа розіп’яли на хресті, а неділя — через Воскресіння Ісуса Христа з мертвих. Саме тому ці два дні є визначними. У п’ятницю кожен християнин зобов’язаний постити, пам’ятаючи про те, що Бог віддав своє життя за мене і за тебе, за кожного із нас через неймовірну любов до людини.


Якими мають бути постанови на піст, і як обрати те, що справді необхідне для духовного розвитку?

Життя кожної віруючої людини повинне складатися із постанов. Проблемою інколи може бути те, що ми часто беремо дуже багато різних постанов на піст, а потім нам не вдається дотриматися жодної. Отож, насамперед я хочу порадити, щоб наші постанови також були поміркованими: краще взяти менше постанов, але таки їх дотриматися упродовж посту, аніж взяти дуже багато постанов і під їхнім тягарем просто впасти.

У сьогоднішній день дуже багато людей, — а зокрема молоді, дітей, але також і старшого покоління, — проводять велику кількість часу у соціальних мережах. Ми витрачаємо інколи цілі години для того, щоб скористати із тієї чи іншої інформації. Тому, ще одна порада полягає у тому, щоб постаратися обмежити своє перебування у соціальних мережах, а цей час, що ми зекономимо, присвятити нашій молитві, чи читанню Святого Письма, чи допомозі ближньому, чи використати його у будь-який інший спосіб, який принесе нам духовне добро чи добро для іншої людини. Наступне, щоби я хотів порадити: ми часто відмовляємо собі у їжі, — хтось не п’є каву, а хтось не їсть солодкого, а ще хтось ставить собі інші постанови. Святі Отці говорили: тим, що ви відмовляєте собі упродовж Великого посту, постарайтеся поділитися цим із бідними, нужденними, голодними, які, можливо, цих речей не мають на щодень. І ще одна важлива річ у Великому пості — це наша молитва. Варто поглянути на те, якою є наша молитва: приватна, спільнотна, чи вона є зосередженою, чи інколи ми маємо певні труднощі чи виклики перед нашою молитвою, бо нам шкодять наші думки. Справді, тіло ми можемо заставити прийти на молитву, натомість наш дух і душа можуть ширяти поза храмом чи місцем нашої молитви. Тому Великий піст — це ще одна нагода навчитися правильно молитися.

Владико, дякуємо Вам за Ваші слова про піст. Щоб Ви хотіли поабажати нашим глядачам на завершення?

Хочу побажати усім вірним, які дивляться це відео, благословенного і святого посту. Щоб кожен із нас вийшов оновленою людиною.

За матеріалами ютуб-каналу «IZI»
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae