Папа Франциск: Господеві до вподоби щирі і конкретні. Молитва за єдність Європи

30 квітня 2020

З нагоди свята Небесної покровительки Європи святої Катерини Сієнської Святіший Отець підніс молитву за єдність Європи. Під час проповіді він заохотив просити в Господа про благодать щирості й простоти, щоб вміти визнавати свої гріхи та отримати Боже прощення.

Папа Франциск: Господеві до вподоби щирі і конкретні. Молитва за єдність Європи

«Сьогодні спогадуємо святу Катерину Сієнську, Вчительку Церкви й Покровительку Європи. Молімося за Європу, за єдність Європи, за єдність Європейського Союзу, щоби всі ми могли разом прямувати вперед як брати й сестри», — заохотив Папа Франциск, розпочинаючи Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти» в середу, 29 квітня 2020 року.

Під час проповіді Святіший Отець коментував читання з 1 Послання святого Івана, в якому апостол стверджує, що Бог є світлом, і якщо ми стверджуємо, що перебуваємо в єдності з Ним, то також перебуваємо в єдності між собою, а Христова кров очищає нас від гріхів. Коли ж ми кажемо, що не маємо гріха, то є неправдомовними. З цього — заохочення до щирості й конкретності перед Богом.

Підступна сірість…

Як зазначив проповідник, апостол закликає до конкретності, стверджуючи, наприклад, що «не можемо мати спільності з Ісусом і ходити в темряві», бо Христос є світлом. Або одне, або інше, а найгіршою є сірість, яка спонукає думати, ніби ходиш у світлі, бо не потрапив у темряву, й це є дуже зрадливим. Апостол також нагадує, що всі ми є грішниками, і в цьому також існує річ, яка може обманути: це трапляється тоді, коли фразу «всі ми є грішниками» починаємо узагальнювати, але без справжнього усвідомлення свого гріха.

«Ні, слід визнати: я грішний у тому і в цьому… Потрібна конкретність. Конкретність істини: правда завжди конкретна, брехні є ефемерними, немов повітря, яке ти не можеш вхопити. Й не можна піти й висповідатися зі своїх гріхів у абстрактний спосіб», — наголосив Папа, підкреслюючи необхідність конкретності.

Похвала найменшим…

В читанні з Євангелії прозвучали Христові слова: «Славлю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що втаїв Ти це від премудрих та розумних і відкрив те немовлятам». У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на простоту найменших. За його словами, коли до сповіді приходять малі діти, вони не говорять абстрактні речі, але — конкретні, іноді, навіть надто конкретні…

«Також і ми повинні бути простими, конкретними: конкретність веде тебе до смирення, бо покора є конкретною. „Всі ми грішні“ — це абстрактне поняття. Натомість, „я згрішив у цьому і в цьому“ — це те, що веде до засоромлення та спонукає підвести погляд на Ісуса, кажучи: „Пробач“. Таким є правильне наставлення грішника», — мовив проповідник, наголошуючи на важливості конкретності, бо «якщо витатимемо в повітрі, то опинимося в темряві».

«Будьмо як наймолодші, що говорять те, що відчувають, що думають: вони ще не опанували мистецтво промовляти дещо прикрашені речі, мовляв, щоб було зрозуміло, але не називаючи… Це мистецтво дорослих, яке часто не приносить нам нічого доброго», — сказав Папа, додаючи, що Господеві не подобаються літеплі, тож закликав: «Просімо в Господа благодаті простоти, щоб Він дав нам ту ласку, яку дає простим, дітям, підліткам, які говорять те, що відчувають, що не приховують того, що відчувають».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae