Папа Франциск: Читаючи Боже слово, чуємо Його голос і бачимо Його обличчя

25 січня 2021

Ісус звіщає Божу близькість, промовляючи до людей там, де вони перебувають, мовою, яка їм близька та зрозуміла. Ця думка була в центрі уваги проповіді, яку Папа Франциск приготував на Неділю Божого слова.

Папа Франциск: Читаючи Боже слово, чуємо Його голос і бачимо Його обличчя

Не відрікатися від Божого слова, яке є «любовним листом», написаним до нас Тим, Який знає нас так, як ніхто інший. Таким заохоченням Папа Франциск підсумував свою проповідь, приготовану на Святу Месу з нагоди Неділі Божого слова. Через чергове загострення невралгії сідничного нерва, Святіший Отець не зміг 24 січня 2021 року очолити Єхаристійне богослуження в базиліці Святого Петра у Ватикані, доручивши зробити це архиєпископові Ріно Фізікеллі, Голові Папської Ради сприяння новій євангелізації, який зачитав його проповідь. У ній, маючи перед собою Ісуса, що звіщає Боже царство після арешту Івана Предтечі, проповідник зупинився на тому, що Ісус каже та кому каже.


Бог, Який близький

Євангелист Марко розповідає, що Ісус розпочав проповідувати та казав: «Сповнився час, і наблизилося Царство Боже. Покайтеся і віруйте в Євангеліє!». Папа, насамперед, звернув увагу на те, що першим посланням цього уривка є те, що «Бог є близьким», адже Його царство зійшло на землю. В Ісусі скасована відокремленість Бога від людського стану. І ця близькість, як зазначається в біблійному тексті, є «початком Євангелія». Й Ісус «казав», а не «сказав», тобто постійно це повторював. Божа близькість «є лейтмотивом Його звіщення».

«Боже слово дозволяє нам доторкнутися рукою до цієї близькості, бо як каже Второзаконня, воно не є далеким від нас, але близьким до нашого серця. Воно є протиотрутою від нашого страху залишитися самотніми перед обличчям життя», — наголошує Святіший Отець.

Мир, що не залишає в спокої

Далі Наступник святого Петра звертає увагу на те, що це слово вливає мир, але «не залишає в спокої». Бо це не лише слово втішання, але й «слово навернення». Проголосивши Божу близькість, Ісус закликає: «Наверніться». «Бо з Його близькістю скінчився час, коли трималося дистанції від Бога та від інших, скінчився час, коли кожен думає про себе та прямує вперед на власний розсуд. Це не по-християнському, бо той, хто зазнав досвіду Божої близькості, не може дистанціюватися від ближнього, не може віддалити його в байдужості», — підкреслює Папа, вказуючи на те, що той, хто відчув Божу близькість, вбачає в житті нагоду виходити назустріч іншим в ім’я близького Бога, так що «Боже слово, засіяне в нашому серці, спонукає нас сіяти надію через близькість».


Бог, Який промовляє до всіх

Переходячи до роздумів над тим, до кого Ісус промовляє, Святіший Отець зауважив, що бачимо рибалок, простих людей, які не були експертами у писаннях, не відзначалися вченістю та культурою та мешкали в регіоні, далекому від «релігійної чистоти» Єрусалиму. Однак, «Ісус починає саме звідтіля, не від центру, а від периферії, й чинить це, аби сказати також і нам, що ніхто не перебуває на узбіччі Божого Серця. Всі можуть отримати Його слово та особисто зустрітися з Ним», — наголошує проповідник, звернувши також увагу на те, що в той час, як Предтеча приймав розкаяних у пустині, куди могли прийти лише ті, які могли залишити місця, де жили, Ісус говорить про Бога всім «там, де вони перебувають». Не у визначені періоди, але «проходячи повз». В цьому й полягає «універсальна сила Божого слова, яке досягає всіх і кожне життєве середовище».

Бог, Який промовляє до кожного особисто

Але, як зазначає далі Папа, Боже слово має також «окрему силу», тобто, впливає на кожного у «прямий, особистий спосіб». Ісус покликав учнів простими словами: «Ідіть за Мною, і Я зроблю так, що ви станете рибалками людей», а не високими й недоступними промовами. Рибалкам говорить про рибальство: якби сказав: «Ідіть за мною, Я зроблю вас апостолами, й ви звіщатимете Євангеліє силою Святого Духа, вас уб’ють, але станете святими», то, мабуть, отримав би відповідь: «Дякуємо, але віддаємо перевагу своєму заняттю». Ісус же кличе їх, покликаючись на їхнє життя: «Ви, рибалки, станете рибалками людей».

«Пронизані цією фразою, вони, крок за кроком, відкриватимуть, що жити, ловлячи рибу, це незначна річ, але відплисти на глибінь за Ісусовим словом є таємницею радості. Так само Ісус поводиться з нами: шукає нас там, де ми перебуваємо, любить нас такими, якими ми є, та терпеливо супроводжує наші кроки», — підкреслює Святіший Отець.


«Отож, дорогі браття й сестри, не відмовляймося від Божого слова. Воно є любовним листом, написаним до нас Тим, Який знає так, як ніхто інший: читаючи його, знову почуємо Його голос, розгледимо Його обличчя, отримаємо Його Духа. Боже слово наближає нас до Бога: не тримаймо його здалека. Носімо завжди із собою, в кишені, в смартфоні, відведімо для нього гідне місце в нашому домі. Поставмо Євангелію в такому місці, де не забуватимемо її щодня відкривати, наприклад, на початку і наприкінці дня, так щоби серед багатьох слів, які потрапляють до наших вух, до нашого серця потрапило кілька віршів Божого слова. Щоб зробити це, просімо в Господа сил вимкнути телевізор і відкрити Біблію, замкнути мобілку та відкрити Євангелію», — заохотив Папа.

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae