Папа: Бог не відсторонений спостерігач, а залучається в життя людини

23 січня 2022

Проповідуючи в Неділю Божого, слова Папа Франциск наголосив на тому, що Боже слово відслонює нам справжнє обличчя Бога, Який є Богом-з-нами, та спонукає нас виходити до наших ближніх.

Папа: Бог не відсторонений спостерігач, а залучається в життя людини

У центрі життя святого Божого люду та мандрівки віри стоїмо не ми з нашими словами, але Бог зі Своїм словом. Із цього наголошення Папа Франциск розпочав свою проповідь, яку 23 січня 2022 року виголосив під час Святої Меси в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Неділі Божого слова. У світлі євангельської розповіді про те, як Ісус навчав у синагозі в Назареті, він поділився думками про те, що Боже слово об’являє нам Бога та що Боже слово веде нас до людини. Про це інформує українська редакція «VaticanNews».


Справжнє обличчя Бога

Щодо першого, то Святіший Отець зазначив, що слова Ісуса, сказані на початку Його місії, що Він прийшов принести визволення вбогим і утисненим, відслонюють нам обличчя Бога, Який піклується про нас, Якому не байдужа наша доля.

«Він не є володарем, забарикадованим у небесах, — що за обурливий образ Бога, — Він не є таким, але Отцем, Який слідкує за нашими кроками. Він не є холодним відстороненим і незрушним спостерігачем, Богом-математиком, але Богом-з-нами, Який захоплюється, пристрасним Богом, Який переймається нашим життям та залучається в нього настільки, що плаче нашими сльозами. Він не є нейтральним і байдужим Богом, але Духом, Який любить людину, Який захищає нас, дає нам поради, приймає нашу сторону, бере участь в нашому болі», — сказав проповідник, підкреслюючи, що Ісус звіщає Бога, Який є близьким і бажає заопікуватися нами всіма, і робить це Своїм словом.

З цього випливає заохочення замислитися над тим, який образ Бога носимо в собі та звіщаємо: згаданий визвольний, а чи образ суворого судді? Чи наша віра породжує надію і радість, а чи огорнена страхом? Як зазначив Святіший Отець, щоб навернутися до справжнього Бога, Ісус вказує нам, що відправною точкою є Боже слово, яке розповідає нам історію любові Бога до нас, визволяючи від страху та упереджень.


Слово, яке перемінює нас

Переходячи до другого аспекту, Папа мовив, що коли відкриваємо, що Бог є співчутливою любов’ю, то перемагаємо «спокусу зачинитися у сакральній релігійності, що применшується до зовнішнього культу, що не торкається життя та не перемінює його», бо це є «прихованим ідолопоклонством». Боже слово спонукає виходити із замкнутості в собі назустріч ближнім «з однією лише лагідною силою визвольної Божої любові». В назаретській синагозі Ісус навчає, що не прийшов вручити нам список правил, провести якусь релігійну церемонію, але «зійшов на дороги світу, щоби зустрітися з пораненим людством, приголубити обличчя, переорані стражданням, оздоровити знесилені серця, звільнити нас від оков, які ув’язнюють душу».

«Браття і сестри, Боже слово перемінює нас. І чинить це, пронизуючи душу немов меч. Бо, якщо з одного боку, воно втішає нас, відслонюючи Боже обличчя, з іншого — провокує та розворушує, ставлячи нас перед нашими протиріччями», — сказав Святіший Отець, пояснюючи, що воно підважує наші виправдання та спонукає виходити назовні, не ховатися за нагромадженням проблем, мовляв, «а що я можу зробити». Бо Слово, ставши тілом, «хоче втілюватися також і в нас».

Ісус, як зауважив проповідник, каже, що «сьогодні сповнилося це Писання». І Боже слово прагне втілюватися «сьогодні, в тому часі, в якому ми живемо, а не в ідеальному майбутньому». А тому ми повинні запитувати себе, чи хочемо наслідувати Ісуса, ставати служителями визволення та втішення для інших.


Завдання для кожного з нас

Під час цього богослужіння відбулося поставлення вісьмох мирян і мирянок у читці та стількох же мирян і мирянок в катехити. Згадуючи про це наприкінці своїх роздумів, Папа зазначив, що вони покликані до «важливого завдання служити Ісусовому Євангелію». Однак, додав він, «це є також місією кожного з нас — бути вірогідними вістунами, пророками Божого слова в світі».

Поставлення читців і катехитів

Після проповіді та хвилини мовчання, призначеної для роздумів, розпочався обрад поставлення читців, які отримали спеціальне благословення від Святішого Отця та Біблію з його рук. Далі відбулося поставлення катехитів яким Папа вручив розп’яття. Нагадаємо, що йдеться про інституційне постійне служіння мирян, яке Папа Франциск установив у Церкві в травні минулого року, завданням яких є співпрацювати з рукоположеними служителями в різних формах апостольського служіння.


Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae