«Нині — час змінитися людям, щоб змінити Україну» — владика Василь Івасюк про боротьбу із пандемією Covid-19

2 березня 2021

У зв’язку із збільшенням випадків інфікування на Прикарпатті та посиленням карантинних обмежень владика Василь Івасюк, єпарх Коломийський, звертається до всіх вірних та людей доброї волі шукати причини такого стану і в духовному житті. Зокрема архиєрей наводить приклад ніневітян та їхнього щирого розкаяння, яке відвернуло загибель від їхнього міста.

«Нині — час змінитися людям, щоб змінити Україну» — владика Василь Івасюк про боротьбу із пандемією Covid-19

«Боже, змилуйся надо мною грішним!»
(Лк. 18, 13).

Вступ. Дня 23 лютого 2021 року Івано-Франківська Обласна Державна Адміністрація (ІФОДА) звернулася до духовенства області допомогти світській владі у боротьбі з пандемією COVID-19, яка небезпечним і червоним покривалом накрила всю область. Виходячи з прохання ІФОДА і з критичної ситуації, що склалася останнім часом, звертаємося до всіх людей дотримуватися відповідних санітарних норм. Рівночасно звертаємо вашу увагу на подібні випадки зі Святого Письма і подивитися у корінь проблеми.

І). COVID-19 та його мутації почали ширитися в Івано-Франківській області з блискавичною швидкістю. Пандемія поширюється, не знаючи кордонів і жодних обмежень. Вона наступає всіма найновішими методами у сучасному світі, спричиняючи великі руйнації. Зупинити її може наше спільне мислення і бажання, спільні зусилля та жорстка дисципліна і самодисципліна, відповідальність і молитва. Поодинці нікому не вдасться врятуватися, а тому потрібно перебороти власний егоїзм!

ІІ). Книга Одкровення Івана Богослова закликає людей покаятися, бо інакше горе прийде до живучих на землі. Покаяння — це означає добровільно прийняти лікування на поранену гріхами душу. І тоді можна сподіватися на Боже милосердя. Господь «не хоче, щоб хтось загинув, лише щоб усі прийшли до покаяння» (ІІ Пт. 3, 9).

У шостій главі книги Одкровення читаємо про чотирьох вершників апокаліпсису, котрі майже одночасно прибули до цілого світу. І «дано їм владу над четвертою частиною землі — убивати мечем, голодом, і мором, і звірами земними» (Од. 6, 8).

Перший вершник приїхав на білому коні, що «мав лук, і дано йому вінець, і вийшов він переможний, і щоб перемагати» (Од. 6, 2). Тут мається на увазі наука і медицина, котрі мають на своєму гербі вінець і борються із палаючою пандемією, від якої гинуть тисячі людей. Подолання пандемії залежить від можливостей національної системи охорони здоров’я та особливостей національної культури, а також спроможності інших державних інституцій.


Другий вершник приїхав на вогненному коні і дано йому взяти мир із землі, «щоб один одного вбивали» (Од. 6, 4). Тут йдеться про війни, а також слід пам’ятати, що людину можна вбити і словом.

Третій вершник приїхав на вороному коні і чути було голос: «Мірка пшениці за динарій…» (Од. 6, 6). Тут йдеться про не урожай землі — голод.

Четвертий вершник сидів на жовтоблідому коні «ім’я його — „смерть“, і ад ішов слідом за ним» (Од. 6, 8).

ІІІ). Бог дає відповідь дуже конкретним прикладом, що робити всім людям у такій ситуації. Божий пророк на ім’я Йона прибув до великого міста Ніневія. Він мав завдання від Бога попередити жителів міста, щоб перестали робити велике зло, бо інакше всі загинуть. «Ще сорок день, і Ніневія буде зруйнована» — так сказав мешканцям міста пророк Йона.

Ніневітяни всі як один — від царя аж до бідняка — увірували в Бога, оголосили піст і молитву, та й роздерли свій одяг на знак покаяння. Цар видав такий наказ: «Ні людина, ні скотина, ні воли, ні вівці — нічого не сміють їсти, ні споживати, та й води не сміють пити. Та щоб усі — від людини до скотини — понакривались веретищами й чимдуж взивали до Бога, і щоб кожен покинув свою нікчемну поведінку й насильство рук своїх» (Йона 3, 7–8). Господь побачив щире покаяння і відмінив лихо. Бог змилосердився над цілим містом, в якому проживали більше ста двадцяти тисяч людей. Господь чекає нашого щирого покаяння всіх на Прикарпатті, а саме: від керівників області, депутатів всіх рівнів аж до простої людини і тоді перемінить ці лихі часи. Дорогі у Христі, пам’ятаймо на Божу доброту! Скільки гріхів Бог прощає тим, хто щиро розкаюється. Просім у Бога милосердя, промовляючи слова митаря: «Боже, змилуйся надо мною грішним!» (Лк. 18, 13).


ІV). Надзвичайна ситуація на Прикарпатті потребує надзвичайних дій. Нині — це час змінитися людям, щоб змінити Україну. Покаяння допомагає скинути кайдани, щоб могти заблокувати найбільш руйнівних вершників апокаліпсису. І тоді маємо шанси впоратися із пандемією та кризою. Ця боротьба буде мати втрати і до них можемо належати ми самі або наші близькі. В усіх випадках ми повинні рятувати кожне життя. Рішення, що рятують десятки тисяч людей і вбивають сотні тисяч, не мають морального виправдання.

Україна має справжній ресурс — це люди, які вірять у Бога. Вони можуть допомогти втекти нашому народу від вершників апокаліпсису. Пандемія влаштовує нам всім екзамен і дивиться як християни впроваджують любов до ближнього у життя та допомагають один одному. Люди втрачають працю, а ціни на продукти повзуть вверх і т. д. Насправді зупинити пандемію разом з цими вершниками можна тільки спільно громадою і з любов’ю до Бога та ближнього.

Звертаємося до Пресвятої Богородиці Матері Божої Неустанної Помочі, прославленої в Коломийській іконі «Це Мати твоя», щоб вона допомогла нам наслідувати приклад жителів Ніневії і чим швидше почати покаяння-переміну!

Благословення Господнє на вас!

† Василь Івасюк,
єпарх Коломийський

24 лютого 2021 року Божого,
м. Коломия


Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae