«Немає безвихідних ситуацій. Завжди маємо молитися». Відеоблог № 42 владики Венедикта Алексійчука

11 грудня 2019

Владика Венедикт Алексійчук, правлячий архиєрей Єпархії святого Миколая Чудотворця із осідком у м. Чикаго (штат Іллінойс, США), продовжує роздумувати над темою молитви через започатковану ним «Школу молитви». Цього разу владика Венедикт наголошує, що безвихідних ситуацій у житті не буває, а кожна така подія свідчить про нашу довіру до Бога.

«Немає безвихідних ситуацій. Завжди маємо молитися». Відеоблог № 42 владики Венедикта Алексійчука

Наше життя — варіативне

«Коли ми дивимось на наше життя, то воно є доволі варіативне. У одні моменти цього життя ми переживаємо глибокий досвід Бога, і це є правдиво. В інші моменти — ми маємо падіння, — часто доволі великі, — приходить знеохота, опускання рук. І це не тільки у нас, адже такий досвід переживала кожна людина.

Святими не стають в один момент

Ми не у праві сказати, що хтось добрий, а хтось злий. Найбільший грішник має у собі добрі якості; найбільший святий мав у собі якісь недоліки. Кожна людина має у собі певну обмеженість, а відтак гріховність. Але з іншої сторони маємо розуміти собі, що незважаючи на обмеженість і гріховність, чи складні життєві ситуації, Бог завжди хоче нас змінити. Грішник не стає в один момент грішником, і так само святий не стає в один момент святим. Залишається питання відкритим: куди ми рухаємося — чи до гріховності, чи до праведності й святості?

Темні моменти наших упадків

Тут особливо хотів би наголосити на трудних моментах нашого життя. Деколи приходять труднощі, випробування, спокуси, падіння, чорні моменти життя, коли, здавалося, немає можливості щось зробити, коли ми, можна сказати, цілковито перебуваємо у гріху. Ми не можемо, здавалося б, нічого зробити, гріх нас засмоктав цілковито, — настільки, що ми вже не володіємо собою. Ми опановані тією чи іншою пристрастю, тими, чи іншими бажаннями. У такі моменти якраз важливо молитися. Казати: «Так, Боже, я нездатний собі тут дати раду. Боже, я перебуваю у пристрасті, гріху, але, Боже, визволи мене».

Ніколи не зупиняти молитву

Навіть коли ми грішимо, відкидаємо Бога, ніколи не маємо зупиняти молитву, ніхто нам не заборонить молитви. Ніхто! Навіть найбільший грішник має молитися, взивати до Бога. Тому, коли ми навіть перебуваємо у трудних моментах життя, ніколи не маємо зупинятися. Чому? Бо саме це показує, наскільки нам важливий Господь. Навіть у таких труднощах, падіннях, ми пам’ятаємо про Бога, і свій погляд звертаємо до Нього.

Таким чином, у будь-які моменти нашого життя, які би не прийшли, які би падіння не настали, навіть такі, що ми ніколи не очікували, ніколи не переставаймо молитися до Господа, і Господь дасть можливість вийти з тієї трудної ситуації, з пристрасті, гріха. Бо Господь творить те, що здавалося неможливим для нашого уму і розуму».

За матеріалами релігійного інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова»
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae