#НазустрічВоскресінню 36. Великопостова молитва святого Єфрема Сирійського

6 березня 2023

#НазустрічВоскресінню — це медійний духовно-пізнавальний проєкт апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха. У ньому єпископ ділиться своїми духовними роздумами над словами Євангелія задля ефективного духовного приготування до світлого празника Воскресіння Христового. Роздуми розпочалися із Неділі про Закхея та триватимуть до самої Пасхи. Тож дозвольмо Божому Слову доторкнутися нашого серця та наповнити його Божою силою і благодаттю для переміни власного життя у цей період Великого посту!

#НазустрічВоскресінню 36. Великопостова молитва святого Єфрема Сирійського

Крізь усі дні Великого Посту наші аскетичні зусилля супроводжує покаянна молитва св. Єфрема Сирійського, одного з визначних вчителів духовного життя на християнському Сході. Пригадаймо собі цю молитву, яку ми молимося, поєднуючи із доземними поклонами як виявом нашого покаяння і скрухи серця:

«Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, недбайливости, властолюб’я і пустомовства віджени від мене. Духа чистоти, покори, терпеливости й любові даруй мені, слузі твоєму. Так, Господи, Царю! Дай мені бачити гріхи мої і не осуджувати брата мого, бо ти благословенний на віки вічні. Амінь».

Ось як роздумує над значенням цієї молитви один сучасний богослов: «Чому ця коротка і проста молитва посідає таке важливе місце у всьому великопостовому богослуженні? Бо у ній в особливий притаманний тільки цій молитві спосіб перелічено всі негативні і позитивні елементи покаяння і визначений, так би мовити, список наших особистих подвигів. Мета цих подвигів — передовсім — вивільнення від якоїсь основної недуги, яка визначає напрям усього нашого життя і перешкоджає ступити на шлях навернення до Бога» (О. Шмеман).

Справді, стаючи на дорогу великопостового покаяння, важливо побачити і визначити оту головну ваду, яка найбільше перешкоджає нашому єднанню з Богом і саме проти неї скерувати наші аскетичні зусилля. Досвідчені старці рекомендують такий підхід: не пробувати воювати з усіма нашими вадами і слабкостями воднораз, бо ми тільки розпорошимо сили, а ефект буде дуже мізерний, або і ніякий. Натомість було б дуже бажаним виокремити щось одне і саме в цьому напрямку робити послідовні і витривалі зусилля. Дивним чином, осягнувши поступ в одній конкретній ділянці, ми відчуємо зміну на краще і у всіх інших.

Молитва святого Єфрема є прикладом саме такого підходу. Можемо припустити, що цей подвижник духовного життя не укладав її для когось іншого, але уклав її для себе самого, вдивляючись у своє серце, спостерігаючи за його порухами, за думками і спокусами, які нуртували у його власному житті і приносив у молитві це своє серце до Бога — Господа і Владики свого життя, благаючи Його про звільнення і очищення від чогось дуже конкретного, що йому найбільше кидалося у вічі і докучало.

Все ж цінність його особистого подвигу виявилася універсальною, бо святий Єфрем зумів, неначе в дзеркалі власної душі, побачити основні пристрасті, які атакують людську природу як таку, а тому його особиста молитовна практика стала молитвою Церкви, яку підхопили Христові учні всіх часів.

Просімо в Господа для себе світла розпізнати оте «одне», найважливіше, на що Господь бажає, щоб ми звернули нашу увагу впродовж цього Великого Посту, а молитва св. Єфрема нехай буде для нас світлом і опорою на цій дорозі!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae