«Ми згадуємо найважливішого будівничого цього храму — Блаженнішого Любомира», — Глава УГКЦ у день празника Патріаршого собору

30 квітня 2019

«Спаситель показує нам, що є не лише життя після смерті, а Він (воскресаючи) веде нас за руку в те справжнє життя, для якого ми були сотворені: «Святий апостол Петро — один із перших свідків воскресіння — говорив, що коли Ісус Христос встав з гробу, то це є момент переродження людини». На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних у Світлий понеділок, 29 квітня 2019 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

«Ми згадуємо найважливішого будівничого цього храму — Блаженнішого Любомира», — Глава УГКЦ у день празника Патріаршого собору

«Христос — наша Пасха», — каже апостол Павло. Отож сьогодні, у Світлий понеділок, спогляньмо разом на людину у світлі Христового Воскресіння! Бо ця подія воскресіння стосується не лише однієї особи — Ісуса Христа. Адже воскресіння потрясло основи всього всесвіту, космосу… Що означає ця подія для людини, зокрема для сучасної людини, особливо для нас, хто святкує це найбільше християнське свято? Можна сказати, що у своєму воскресінні Син Божий об’явив нам правду про людину як таку, а також відкрив усі таємниці людського життя», — такими словами звернувся до присутніх Предстоятель нашої Церкви.


І згодом додав: «Ранні християни святкували Пасху як смерть і воскресіння Спасителя. А тепер ми маємо Страсний тиждень — період, щоб роздумувати й усвідомити страсті Христові, а потім ми переживаємо Пасхальний період, щоб усвідомити значення воскресіння для світу. Однак, ранні християни розуміли, можливо, краще за нас, що, страждаючи, Ісус Христос торкнувся усіх больових точок людського життя. Він добровільно хотів страждати, торкнути та особисто ввійти в страждання кожної людини. Вмираючи розп’ятим на хресті, Син Божий входить у смерть кожної людини для того, щоб її знищити і стати смертю для нашої смерті. Ба більше, дарувати нам з неї вихід».

Блаженніший Святослав зазначив, історія показала нам, що Церкву неможливо знищити, бо вона об’єднує людей. Адже в Церкві є Господь, який є джерелом життя і дає надію.

Крім того, Глава УГКЦ з нагоди храмового свята Патріаршого собору Воскресіння Христового, подякував усім жертводавцям (знаним і незнаним), які посприяли в його побудові та розвитку, а особливо тим людям, хто зберіг віру в Бога та в Церкву впродовж найтяжчих моментів і випробувань.

«Ми згадуємо найважливішого будівничого цього храму — Блаженнішого Любомира Гузара, який спочиває у крипті цього собору як його наріжний камінь. Блаженніший Любомир не просто його заклав і будував, а він „ліг кістьми“ (як любив говорити) у фундамент цього собору. Тому будується не лише видима споруда, а передусім спільнота й Церква, яка росте та розвивається, а також сяє світлом воскресіння в Україні та у світі», — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

Наприкінці своєї проповіді він подякував парафіянам та «віртуальним парафіянам» (за підтримки «Живого телебачення») за те, що вони творять спільноту та гуртуються, а також їхнім душпастирям, бо ті також піклуються за кожну душу мирянина.


Окрім цього, Блаженніший Святослав висловив слова вдячності всім єпископам Української Греко-Католицької Церкви, особливо владиці Йосифу Міляну, єпископу-помічнику Київської архиєпархії УГКЦ, за підтримку, допомогу та розвиток Патріаршого собору.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae