«Людина є унікальним сотворінням, бо саме людина покликана разом з Богом та ангелами жити вічно», — владика Богдан Дзюрах у Мюнхені

30 серпня 2022

Ми сприймаємо смерть як щось сумне і трагічне в нашому житті. І, напевно, нікому не приходить на думку святкувати смерть. Коли ми отримуємо звістку про смерть когось із рідних, у нас виникають різні почуття, окрім радості. Такими словами в день Успіння Пресвятої Богородиці звернувся до вірних у катедральному храмі в Мюнхені апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах.

«Людина є унікальним сотворінням, бо саме людина покликана разом з Богом та ангелами жити вічно», — владика Богдан Дзюрах у Мюнхені

Ми віримо у вічне життя

Заторкнувши тему смерті в житті людини, єпископ розкрив її правдивий зміст для християнина. «Ми сьогодні святкуємо Успіння Богородиці. Ми не віримо в смерть, ми не віримо в зникнення людини навіки, але ми віримо у вічне життя. Бо саме таким був первісний задум сотворителя стосовно людини — Бог поділився з людиною покликанням до участі в Його вічному житті. Людина є унікальне сотворіння, бо саме людина покликана разом з Богом та ангелами жити вічно. Смерть є чимось неприроднім для нас і вона була спричинена не Божою волею. Бог не хоче смерті людини, навіть смерті грішника. Бог навіть для найгіршого злочинця хоче життя, яке приходить через навернення», — сказав владика Богдан. Про це повідомляє пресслужба Апостольського екзрхату у Німеччині та Скандинавії.


Пригадуючи людям ціну Божої любові до людини, проповідник сказав наступне: «Ісус подолав своєю смертю наслідки гріхопадіння, через що смерть увійшла в родину людства. Христос переміг смерть, і коли ми з Ним єднаємося, то стаємо учасниками цієї перемоги життя над смертю. Тому сьогодні ми святкуємо те, що має проявитися над кожним із нас і проявилося над Пречистою Дівою Марією. Сьогодні смерть була поглинута не гробом, але Божим життям».

Ікона Успіння Пресвятої Богородиці

Повертаючись до теми нинішнього свята, єпископ звернув увагу присутніх на ікону Успіння Пресвятої Богородиці. «Ікона — це писане Євангеліє, яке ми, споглядаючи, читаємо і відкриваємо для себе Божий задум щодо людини на прикладі Пресвятої Богородиці і на прикладі святих», — сказав владика Богдан і пояснив богословський зміст ікони, на якій можна побачити Пречисту Діву Марію, котра спочиває на своєму смертному ложі у блаженному вічному сні. Також на іконі свята зображено, як Ісус приходить і приймає у свої руки безсмертну душу своєї матері, а відтак, вгорі споглядаємо присутність Пресвятої Трійці, в яку входить Пречиста Діва Марія після свого відходу з земного життя.

Боже життя розпочинається із Таїнства Хрещення

Беручи за взір приклад життя Богородиці та святих, які удостоїлися вічної радості, пройшовши шлях віри в Господа, архиєрей наголосив на важливості Таїнства Хрещення для людини, щоб розпочати шлях до вічного життя. «Кожен, хто вірує в Христа, стає причасником вічного життя. Наше народження до вічності починається з води і духа у Таїнстві Хрещення. Щаслива та людина, котру батьки в ранньому віці причастили до вічного життя. У Хрещенні Христос нас вирвав із тенет смерті та дарував нам вічне життя. Ми з’єдналися з Христом, і над Ним смерть не має сили й не може нас поглинути», — сказав владика Богдан.

«Бог вириває нас із цієї земної дійсності, позначеної гріхом, і хоче нас запровадити до вічності Божої, де вже немає гріха, немає спокуси, немає страждання і страху. Але є тільки Бог, є радість і життя. Бо це було нашим первісним покликанням в Бозі. І Господь бере нас за руку та перепроваджує», — підкреслив проповідник.


Дбати про вічність вже тепер

Говорячи про складність прийняття смерті близької людини, владика Богдан закликав розділити ці моменти з люблячим Господом, який очікує на кожного в Царстві своїм. «Кожен із нас уже стояв при гробі рідної людини, і ми знаємо, як важко переживати ці моменти. Навіть Христос плакав. І сьогодні Він плаче над гробом кожного, кого своїм крижаним дотиком торкається смерть, але, так як і перед гробом Лазаря, Він каже: „Твій брат воскресне“», — сказав єпископ.

Відтак проповідник закликав присутніх застановитися над своїм життям. «Але цей перехід до вічного життя не відбувається в годині смерті. У годині смерті об’являється, куди ми приїхали. Тоді вже немає часу, щоб змінити напрямок свого життя. Тому, поки маємо ще час, мусимо поглянути і збагнути, чи наближаємося до життя чи до смерті. Апостол Іван каже, що ми перейшли від смерті до життя, бо ми любимо братів. Хто не любить, той у смерті перебуває», — підсумував владика Богдан.

Перехід від смерті до життя

Підсумовуючи свою проповідь, єпископ мовив: «Ми сьогодні святкуємо свято тріумфу Божого життя, тріумфу Божої любові в житті і долі Пресвятої Богородиці. Навчаймося від неї переходити від смерті до життя. Уміймо відчувати трупний запах смерті, коли грішимо, піддаємося страхові, зневірі, ненависті, гніву та обмові. Тоді через покаяння у сповіді ми відроджуємося до життя і наповнюємо наше життя Богом, а відтак починаємо жити, а не вмирати».

На завершення свого слова, архиєрей звернувся до присутніх із таким побажанням: «Бажаю всім нам, щоби ми довго жили. Бо довгий вік — це також Божий дар. Але хай у кожній миті нашого життя буде найбільше життя — любові, доброти і милосердя. Тоді, коли дійдемо до кінця нашої мандрівки земного життя, хоч буде смуток на очах, але в серці буде спокій і велика надія. А в наших рідних буде теж великий мир, бо знатимуть, що їхній ближній перейшов від смерті до життя. І хоча зі сльозами на очах, але це буде наше християнське свято», — сказав апостольський екзарх.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae