«Хто справді відчуває себе сином чи донькою Церкви — почувається дитиною Марії», — Глава УГКЦ у відеокатехизі

31 серпня 2020

Кожна людина має свого патрона, того святого, ім’я якого носить і який заступається за неї на небесах. Кожен має свого ангела-хоронителя, якого також мусить у молитві призивати, адже він молиться за нас перед Господом і оберігає від зла в нашому земному житті. На цьому наголосив Глава УГКЦ в новому випуску відеокатехиз, темою якого була молитва до Богородиці, святих і ангелів.

«Хто справді відчуває себе сином чи донькою Церкви — почувається дитиною Марії», — Глава УГКЦ у відеокатехизі

Розпочинаючи науку, Блаженніший Святослав пригадав, що перед тим, як розпочати нашу молитву, дуже важливо усвідомити, до кого ми у ній звертаємося. А саме — до триєдиного Бога. Відтак, за його словами, окрім усвідомлення, молитва потребує певного приготування, щоби сконцентрувати свою увагу на Богові, з яким розпочинаємо діалог.

Однак Глава Церкви пояснив, що, окрім божественних осіб, ми звертаємося й до інших осіб, «які, хоч і належать до Божого творіння, але виконують дуже важливу роль у нашому особистому християнському житті та житті Христової Церкви».

На переконання Предстоятеля УГКЦ, наступною після Господа Бога, до кого ми маємо молитися є Пречиста Діва Марія. «Вона є певною іконою Церкви, дзеркалом, у якому ми можемо впізнати, розгледіти себе, зрозуміти, як слід жити і що означає бути частиною Церкви як Христового Тіла», — сказав він.

Пречиста Діва Марія, як пояснив Глава УГКЦ, виконує дуже важливу роль у житті Церкви. «Вона є посередницею благодатей, є тією, що неустанно своїм покровом і молитвою покриває нас і заступається своєю материнською молитвою за нас перед своїм Сином», — зазначив Блаженніший Святослав і додав: «Хто справді відчуває себе сином чи донькою Церкви — почувається дитиною Марії, бо їй поручив на хресті усіх нас наш Божественний Спаситель, кажучи: „Жінко, ось син твій“, а до свого улюбленого учня сказав: „Сину, це Матір твоя!“».

У молитві ми також звертаємося і до тих, хто є нашими заступниками і молільниками на небесах. А це — святі та ангели. «Вони є частиною небесної, прославленої Церкви», — ствердив Блаженніший Святослав.

За його словами, коли ми молимося до святих, то просимо, щоб вони, які вже сьогодні споглядають Боже обличчя, які вже досягнули мети християнського життя і втішаються вічним щастям в небі, там, перед Божим престолом на небесах, молилися за нас. Образом цієї молитви святих за нас до Бога є кадильний дим, описаний у Книзі Одкровення, який підноситься із відкритих чаш перед небесним престолом нашого Небесного Отця.

Відтак Глава Церкви пояснив, що кожна людина має свого патрона, того святого, ім’я якого носить і який заступається за неї на небесах. Кожен має свого ангела-хоронителя, якого також мусить у молитві призивати, адже він молиться за нас перед Господом і оберігає від зла в нашому земному житті.

«Тому в тій молитві до святих навчімося звертатися із синівською довірою до Богородиці, а відтак не забувати про свого ангела-хоронителя, про ангелів і святих у небі, які є частиною спільноти Церкви», — закликав на завершення Блаженніший Святослав.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змісту та способу. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в ютубі або сторінці «Живого ТБ» у фейсбуку щосуботи о 21:00.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae