«Хрест Господній є закликом не опускати руки навіть тоді, коли вони втомилися», — Блаженніший Святослав у Хрестопоклонну неділю

4 квітня 2021

Не опускаймо руки і не тратьмо надії і оптимізму, бо джерело нашої сили і нашого життя, а також джерело сили нашої душі випливає з чесного і животворящого хреста Господнього, на якому Господь Бог відкриває нам джерело своєї вічної любові до нас. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Хрестопоклонну неділю.

«Хрест Господній є закликом не опускати руки навіть тоді, коли вони втомилися», — Блаженніший Святослав у Хрестопоклонну неділю

«Сьогодні, у Хрестопоклонну неділю, коли ми умовно позначаємо половину шляху Великого посту, половину нашої подорожі до свята Воскресіння Христового, нам перед очі Христова Церква ставить чесний і животворящий хрест Господній. Сьогодні споглядаючи нашого померлого і воскреслого Спасителя, ми бачимо повне об’явлення Боже», — зазначив на початку проповіді Предстоятель.

На його переконання, Бог все про себе людині розкрив і розповів в момент хресної смерті Ісуса Христа: «На хресті Бог до кінця показав свою любов до людини. Більше того, Він до кінця показав, як далеко готовий піти для того, щоб людину, яка загубилася і втратила доступ до Божої любові знову своєю любов’ю огорнути і віднайти. Щоб людині, яка шукає джерела свого власного життя, те джерело знову відкрити і приблизити її до нього. Тому повне об’явлення Божої любові сьогодні нам непросто провіщається, але стає доступним».

Спасіння — це дар Божий, а не наша заслуга

Проповідник звернув увагу, що сьогодні чуємо, що Христовим учнем може бути тільки той, хто зречеться себе самого і піде за Христом. Відтак Блаженніший Святослав закликав поставити слова про зречення себе у контекст Пасхи. І наголосив: «Той, хто думає, що його власне спасіння і життя залежить від плодів його праці, від того, що він може отримати у своєму видимому світі, він глибоко помиляється».

Глава Церкви у проповіді пригадав історію ізраїльтян, які під час боротьби з Амаликом здобували перемогу лише тоді, коли Мойсей на горі молився з піднятими руками, а його учні підтримували йому руки. «Споглядаючи на ті підняті руки Мойсея у боротьбі з амаликитянами, Отці Церкви вбачали у цьому жесті прообраз чесного і животворного хреста, на якому раз і назавжди Христос, як новий Мойсей, підняв свої руки для того, щоб перемогти зло», — сказав проповідник.

«Хрест є джерелом сили, джерелом життя, джерелом перемоги. У цьому зміст сьогоднішнього свята і сьогоднішньої Хрестопоклонної неділі», — наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Хрест — джерело сили для втомленого людства

Блаженніший Святослав звернув увагу, що переживаємо цього року Хрестопоклонну неділю в обставинах вселенської втоми, позаяк вже понад рік боремося з пандемією. Як наслідок, навіть могутні і заможні держави, які мають добру систему охорони здоров’я, змучуються, бо людські сили вичерпуються. А психологи вказують на те, що сьогодні людство втомилося не тільки від вірусу, а від нерозуміння звідки почерпнути сили.

«Тому сьогодні словами Лесі Українки спитаймо себе: звідки нам взяти сил? Чи ми зможемо все пережити? Чи зможемо вижити? Як нам спасти свою душу в обставинах, які переходять можливості наших людських сил», — попросив замислитися Глава Церкви і запропонував відповідь, яку віднайшов у праці Лесі Українки «Де нам знайти сили?»

«Українка пише розповідь про теслю, який виготовив хрест, на якому мали розіп’яти злочинця. Вона описує навіть, як він виготовляючи хрест втратив зміст своєї роботи, а віднайшов її сенс лише тоді, коли побачив, що на виготовленому ним хресті буде розіп’ятий сам Спаситель», — розповів Предстоятель УГКЦ.

«Тому цей хрест Господній, який ми сьогодні урочисто виносимо і йому поклоняємося є божественним джерелом відповіді на питання сучасної людини і закликом не опускати руки навіть тоді, коли вони втомилися», — підсумував духовний лідер українців.

Фото з архіву
За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae