«Хрест Господній, на якому ми як народ сьогодні розп’яті, є ключем до нашої прослави і перемоги!» — Блаженніший Святослав у неділю перед Воздвиженням

25 вересня 2022

Увесь світ сьогодні дивується: звідки в українців є сила протистояти? На це питання ми даємо відповідь: українці люблять! Тому вони сильні, бо люблять свою землю, Батьківщину, люблять свій народ! Ми сильні нашою любов’ю, яку черпаємо з вічнопливучого джерела Божественної любові, яка нам подається через чесний і животворящий Хрест. Тому так важливо в умовах війни зрозуміти, що хрест може бути як найбільшим приниженням і болем, так і моментом возношення і прослави.

«Хрест Господній, на якому ми як народ сьогодні розп’яті, є ключем до нашої прослави і перемоги!» — Блаженніший Святослав у неділю перед Воздвиженням

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у неділю перед Воздвиженням у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, як зазначає Департамент інформації УГКЦ.

«Сьогоднішня неділя начебто готує нас до миті святкування одного з найбільших християнських свят — Воздвиження чесного і животворящого Хреста Господнього, а євангельське читання допомагає нам зрозуміти, що сталося, коли Христос помер на хресті», — зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Проповідник зазначив, що сьогодні ми знаходимо відповідь на два питання: що означає Хрест Господній для християн усіх часів та народів і що Бог сказав світу й людині в момент розп’яття Його Сина на хресті?

За його словами, в цю неділю ми чуємо фрагмент розмови Ісуса Христа з Никодимом, в контексті якої Христос про себе говорить три ключових істини, які сьогодні для нас відкривають таємницю Хреста Господнього.

Першою істиною є те, що в усій місії Ісуса Христа ми бачимо два рухи: низсходження і возсходження. «У низсходженні, приниженні, Син Божий полишає свою небесну славу, щоб зійти до нас, до нашого щоденного життя, а під час возсходження, піднесення — повертається назад з усіма тими, кого з собою підносить, з тими, хто вірує в Нього». Момент хресної смерті Христа, як пояснив проповідник, є поворотним моментом у тому русі, коли закінчується низсходження, приниження і починається возсходження, тобто прослава. Починається спасіння усіх тих, які вірують. Хрест Господній є апогеєм низсходження і початком спасіння та повернення людини назад разом з Сином Божим до небесної слави.

Друга істина, продовжив архиєрей, є осердям християнської благовісті, бо каже нам, що це все стається тому, що Бог полюбив світ. Ці слова є наче підсумком усього Христового Євангелія.

І третя думка, яка є надзвичайно глибокою: Бог дає свого Сина не для того, щоб нас засудити чи щоб показати, наскільки ми є грішні чи щоб викрити нашу недостойність Божої любові… Ні. «Бог нас не хоче засуджувати. Він хоче нас рятувати», — підкреслив Глава УГКЦ.

«Таким чином Хрест Господній — це знак Божого упокорення перед людиною і надією на життя вічне. Хрест — це знак величезної, безмежної Божої любові до людини. Хрест — це сила, яка рятує, яка дає життя кожному, хто хоче це життя прийняти і вірить у нього», — підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

Ці три істини, які сьогоднішнє Євангеліє розкриває у таїнстві Хреста Господнього, є, на переконання Патріарха, особливо життєдайними для нас сьогодні в умовах війни. «Хрест Господній, на якому ми як народ сьогодні розп’яті, є ключем до нашої прослави і перемоги!» — наголосив він.

Блаженніший Святослав пригадав, що в останню неділю вересня наша Церква відзначає День катехита і привітав з цим святом усіх катехитів УГКЦ. «Я хочу попросити батьків і катехитів: навчіть наших дітей вірити в Бога, який є Любов’ю, бо все решта — це лише пояснення цієї фундаментальної і засадничої істини. Дайте відчути нашим дітям, що що б з ними не сталося, як би вони не бешкетувати, Господня Любов є завжди більшою. Господь Бог любить, незважаючи на те, достойний я є цієї любові чи ні. Навчіть тієї істини наших дітей і тоді зробите їх непереборними, сильними Божою любов’ю і гідними будівниками і захисниками нашого народу і Батьківщини», — закликав Глава УГКЦ і побажав: «Нехай сила Божої любові зігріє кожного з нас серед моря ненависті, яку ворог виливає сьогодні на наші землі. Будьмо певні, що Хрест це знак і символ перемоги!»

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae