«Господь має силу і владу, щоб зцілити наші духовні та тілесні рани», — владика Василій Тучапець у Неділю розслабленого

13 травня 2023

«У сьогоднішньому Євангелії чуємо, що Господь зцілює паралізованого. Тим самим Ісус найперше хоче показати, що він є той, Який має владу над будь-якою хворобою. Як бачимо, Христос оздоровив не тільки тілесну хворобу чоловіка, параліч, розслабленість, але Христос також зцілив його душу, бо пізніше, зустрівши того чоловіка, каже йому: «Уважай не гріши більше, щоб чогось гірше тобі не сталося»», — про це сказав владика Василій у Катедральному соборі святого Миколая Чудотворця міста Харкова у неділю Розслабленого, 7 травня 2023 року.

«Господь має силу і владу, щоб зцілити наші духовні та тілесні рани», — владика Василій Тучапець у Неділю розслабленого

Відтак владика Василь Тучапець підкреслив, що Христос не лише зцілює людей, а також прощає їх гріхи, бо має таку владу. Господь знає таємниці серця людини, знає таємниці людських вчинків. Своїми чудами Христос хотів привести до віри народ, який слухав його, до якого він був посланий Отцем, щоб спасти весь людський рід, щоби люди повірили, що він є Господом і Спасителем, на якого очікує людство. Про це розповідає пресслужба Харківського екзархату УГКЦ.

Згодом, коли законовчителі нарікали і дорікали Ісусові, чому Він у суботу оздоровив цього недужого, Христос каже, підтверджуючи, що Він є Господом і суботи. Він — Син Божий, Він і Отець є одно.

Чому Христос оздоровив саме цього чоловіка?

«Чому саме цього чоловіка вибрав Ісус? Адже біля купелі було багато людей. Отці Церкви на це звертають увагу: 38 років цей чоловік надіявся, що він першим зійде у воду і отримає оздоровлення. І 38 років цього не сталося. Аж поки Ісус не прийшов і зцілив його. Кажуть Святі Отці, що Христос хотів показати терпеливість цього чоловіка. Хоч гріхи стали його недугою, але він через цю недугу виробив чесноту терпеливості. Коли йому не вдавалося першим ввійти в купіль, Він не зневірювався, не знеохочувався, не проклинав свою долю, не нарікав, не падав духом, але надіявся», — звернув увагу владика Василій.

Наскільми ми є терпеливими?

Можемо запитати себе, наскільки ми є терпеливими? Особливо в теперішній час війни чи в наших життєвих випадках, сімейних труднощах. Ми деколи хочемо, щоб все відбулося вже і негайно, щоб ми не прикладали зусиль.

«У сьогоднішньому Євангелії Христос говорить нам про інше: терпеливість, постійна надія на Господа нагороджуються Богом. Звертаємося до Господа, але нехай не слабне наша молитва. З терпеливістю, з великим довір’ям до Господа просімо Його, щоб Він дав силу нашому народові, щоб Він дав силу і мужність нашому війську, щоб Він охороняв наших військових, дав їм мужність звільнити нашу землю, щоб зіслав мир нашій Батьківщині. Не знеохочуймося, не втрачаймо надії!» — закликав екзарх Харківський.

Людські гріхи мають вплив на наше здоров’я

За словами проповідника, сьогоднішня розповідь говорить нам про ще один момент: людські гріхи мають вплив на наше здоров’я. Людина може захворіти і природнім способом: простудилася чи ще щось сталося. Але дуже часто саме людські гріхи: нестриманість, скверні слова, непрощення, злоба, заздріть — ці гріхи приводять до хвороби нашого тіла. Людина ходить по лікарях, шукає ліків, і нічого їй не допомагає. Тому що джерелом цієї хвороби є не фізична причина, а духовна.

У якому духовному стані перебуваємо ми? Можливо, у нас в серці є злоба, непрощення, гнів, зависть чи щось інше, що впливає на нашу душу і на наше тіло. Господь хоче, щоб ми звільнилися від цього. Христос своєю силою оздоровляє кожну людину, яка приходить до нього.

«Нехай кожен з нас пам’ятає, що наш Господь є милосердним, який нас любить, який має силу і владу, щоб зцілити нашу рану духовну і наші рани тілесні. Щоб ми з великою терпеливість не переставали благати його Сили і благодаті для всього нашого народу і війська, щоб ми вистояли і звільнили нашу землю, щоб спокійне життя знову повернулося до нас», — додав владика Василій.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae