Глава УГКЦ зустрівся в Києві з делегацією релігійних лідерів зі США, Великобританії та Польщі

9 лютого 2023

У середу, 8 лютого, у малій синодальній залі Патріаршого центру в Києві Блаженніший Святослав зустрівся з делегацією релігійних лідерів зі США, Великобританії та Польщі, які вже вдруге прибули з кількаденним візитом солідарності в Україну. Організатором візиту є загальноєвропейська, позапартійна, міжполітична адвокаційна й експертна ініціатива «Europe, a Patient» (Європа, Пацієнт).

Глава УГКЦ зустрівся в Києві з делегацією релігійних лідерів зі США, Великобританії та Польщі

Делегація прибула до Києва, щоб помолитися за справедливий мир і дізнатися від релігійних лідерів України та представників державної влади про їхній досвід життя і служіння в час війни. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ та Релігійно-інформаційна служба України.

Блаженніший Святослав розповів релігійним лідерам з європейських країн про наслідки російської агресії в Україні, а також необхідність захистити правду, яка є першою жертвою цієї війни. Він звернув увагу релігійних діячів Європи на небезпеку ідеології «русского міра», яку деякі православні богослови вже назвали сучасною єрессю християнства. Також Глава УГКЦ наголосив на важливості людської гідності, яка є цінністю з огляду на Боже походження кожної особи.

У складі делегації до України прибули: рабин Джонатан Віттенберг, старший рабин масортського юдаїзму Великобританії (традиціоналістів); Імам Саїд Мекіч із Центральної мечеті Кембріджу (Велика Британія); рабин Чарльз Файнберг із Міжконфесійної акції за права людини, Вашингтон (США); о. Яцек Сєпсяк із Краківської архидієцезії (Польща); о. Марек Мілявіцький із Вроцлавської архидієцезії (Польща).


7 лютого вони відвідали Бабин Яр, де відбулася міжконфесійна молитва. У вівторок 8 лютого відбулася спільна молитва перед собором Святої Софії. У середу делегація відвідає Ірпінь, Бородянку та Немішаєве. Упродовж свого перебування в Україні посланці релігійних спільнот також зустрічатимуться з державними діячами, політиками, депутатами Верховної Ради, релігійними лідерами та обговорять досвід опору російській агресії та наслідки війни. Також делегація має гуманітарну допомогу для установ і закладів України.

Про свої наміри і цілі учасники делегації розповіли вчора, 7 лютого, під час пресконференції в агентстві «Укрінформ». Організатор поїздки, голова Товариства «Пацієнт Європа» («Europe, a Patient») доктор Матеуш Пьотровський підкреслив, що для них дуже важливою є фізична присутність на місці подій, яка дає можливість звершити спільну з українцями молитву, безпосередньо висловити їм підтримку і побачити на власні очі наслідки воєнних дій супроти мирних міст, щоб згодом донести ці свідчення до громад і ЗМІ у своїх країнах.

Матеуш Пьотровський під час пресконференціїМатеуш Пьотровський під час пресконференції

«Ми вважаємо, що наша фізична присутність тут є особливим видом молитви. А міжрелігійність делегації — свідченням можливості й необхідності справедливого миру», — пояснив на пресконференції на початку візиту Матеуш Пьотровський, голова Товариства «Європа, Пацієнт».

«Ця війна має об’єднати все людство, або ж ми всі програємо», — наголосив старший рабин масоретського юдаїзму Великобританії (традиціоналістів) Джонатан Віттенберг. Він переконаний, що коли люди різних віросповідань, з різних народів стають поряд, їхня постава стає важливою для всього людства. Рабин розповів, що в районі, де розташована його синагога, зараз перебуває багато біженців з України, і деякі з них проживають у помешканнях членів його громади. Деякі з них, у свою чергу, теж були колись біженцями. Синагога стала одним з осередків допомоги українцям. Ребе Джонатан запросив до синагоги священника з Української Церкви і запропонував йому виступити з промовою. Священник заплакав. «Ми відчули, що ці сльози не тільки про Україну, але і про все людство».

Джонатан Вітенберг під час пресконференціїДжонатан Вітенберг під час пресконференції

Нагадаємо, що це вже друга делегація релігійних діячів до Києва, яку організовує Товариство «Пацієнт Європа», що шукає базовані на солідарності рішення для найбільших викликів Європи – пандемій, кліматичних надзвичайних ситуацій і війни. Учасники цієї асоціації мають широкі контакти у різних країнах світу.

Перший візит відбувся у травні 2022 року, після заклику мера Києва Віталія Кличка до духовних лідерів світу прибути до української столиці, щоб продемонструвати свою солідарність з українським народом і «взяти на себе моральну функцію відповідальності своїх релігій за мир». Тоді 17 релігійних лідерів і вірян узяли участь із релігійними та політичними лідерами України та у спільній молитві. Щоправда, тоді учасники ще планували «звернутися до російської влади з проханням провести в Москві молебень за справедливий мир». За підсумками поїздки у Варшаві відбулася прес-конференція.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae