Глава УГКЦ у 97-й день війни: «Росія нам влаштовує війну випаленої землі, але ми маємо надію»

31 травня 2022

Ми, як християни, надіємося тільки на Бога, який уже присутній у нас, але в повноті ще себе не виявив. Через віру ми дозволяємо Богові жити в нас, проте надіємося на той момент, коли будемо жити в Бозі. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні на 97-й день війни Росії проти України.

Глава УГКЦ у 97-й день війни: «Росія нам влаштовує війну випаленої землі, але ми маємо надію»

Предстоятель зауважив, що весь схід України знову палає… Ворог застосовує усі види зброї. Про це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

«Луганщина, дослівно, є у вогні ще й через масштабні пожежі, які спричинили окупанти. Вже знищено 17 тисяч гектарів лісу. Цей вогонь унаочнює, що окупант веде проти України війну випаленої землі. Крім того, ворог вивозить зерно, у різний спосіб грабує наші міста і села», — каже духовний лідер.

У цей день Глава Церкви роздумував над першим плодом християнської віри — чеснотою, яка називається надія.

У цей драматичний воєнний час, коли видається, що руйнується весь той світ, у якому ми досі жили і який знали, що немає нічого певного, ми ставимо запитання: на що опертися? На що надіятися?

«Християнська надія стає джерелом порятунку для людини в бурхливому морі земного життя. Надію як чесноту слід відрізняти від почуття сподівання. Ми часом кажемо: „Сподіваюся, усе буде добре“, хоча не знаємо, не впевнені, чи так буде», — вважає Блаженний Святослав.

Чеснота християнської надії, навчає духовний лідер, як Божий дар і як плід віри, є певною. Чеснота надії народжується тоді, коли ми вже посідаємо те, на що надіємося. Цю чесноту можна пояснити на такому прикладі. Коли ми занурюємо якусь посудину у воду і виймаємо її, то бачимо цю посудину наповненою. Так само і з нами. Коли ми через віру в Таїнстві Хрещення занурюємося в Боже життя, тоді Бог наповнює нас. І ось присутність Бога у внутрішньому просторі людини, та присутність, повноту якої ми ще очікуємо, і є змістом християнської надії.

«Мене часто питають, чи ми в Україні в часи війни маємо якусь надію. Я впевнено відповідаю, що так, бо ми християни. Ми вже відчуваємо присутнім у нас і поміж нами того Бога, на якого покладаємося», — сказав Глава Церкви.

Фото: AP. Жінка поливає квіти, які вціліли біля її зруйнованого росіянами наприкінці березня будинку в Ірпені.
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae