Глава УГКЦ у 94-ий день війни: «Коли ми хвалимо зло, стаємо його співучасниками»

28 травня 2022

Будьмо уважні до того, про що ми говоримо, що хвалимо, кого возносимо, ставимо за взірець, гідний наслідування. Бо можемо своєю похвалою примножити моделі злочинної, грішної поведінки. Закликав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 94-й день протистояння України російській військовій агресії.

Глава УГКЦ у 94-ий день війни: «Коли ми хвалимо зло, стаємо його співучасниками»

«Дякуємо Збройним силам України за те, що пережили останню ніч і можемо зустрічати новий ранок», — подякував Предстоятель. Про це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

Глава Церкви зазначив, що Україна упродовж минулого дня та цієї ночі знову спливала кров’ю… Дуже важкі бої ведуться, зокрема, на Донбасі. Там ворог сконцентрував усі свої сили.

«Війна йде на землі, у небі, на морі. Таке враження, що диявол використовує всі можливі військові інструменти для того, щоб нищити життя на території України, щоб вбивати. Важкі бої ідуть на Луганщині. Дуже інтенсивні атаки відбуваються довкола міста Сєвєродонецька, який вистояв ще одну ніч, незважаючи на неповне оточення. Важкі бої також ідуть на півдні нашої Батьківщини. Потужні ракетні удари були завдані по території Запорізької та Дніпропетровської областей», — сказав Глава УГКЦ.

«Незважаючи на такі тяжкі моменти, Україна не втрачає надії, тому що ми молимося і віримо у воскресіння. Ми справді відчуваємо, що Божа сила і загальнолюдська міжнародна підтримка України дає нам можливість ефективно зупиняти і перемагати нашого ворога», — підкреслив архиєрей.

Сьогодні Блаженніший Святослав роздумував над ще одним гріхом із серії «чужих» гріхів — гріх хвалити.

Предстоятель пояснив, що коли ми говоримо про похвалу, зокрема похвалу гріха, ідеться про щось глибше і серйозніше, аніж про вислови якоїсь симпатії чи про інтелектуальну підтримку.

У християнському сенсі, каже він, хвалити означає бажати стати таким, яким є той, кого ти хвалиш і прославляєш. «Тому ранні християни були готові йти на смерть, але щоб не хвалити ідолів, готові були вмирати, але щоб не принести кадильну жертву римському імператорові», — пояснив він.

«Щоразу, коли ми хвалимо злочини, намагаючись розтлумачити іншим, чому в цій ситуації потрібно було діяти саме так, щоразу, коли хвалимо диктаторів, у яких руки в людській крові, щоразу, коли хвалимо зло, — стаємо співучасниками того зла через свою похвалу», — переконаний Отець і Глава УГКЦ.

«Ті злочини, які сьогодні чиняться в Україні, гідні одностайного засуду. Тому той, хто на міжнародному, чи на економічному, чи навіть на церковному рівні намагається оправдати, підтримати або похвалити дії російських злочинців — наражається на небезпеку мати провину саме за цей гріх, над яким ми сьогодні роздумуємо», — наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

«Боже, дай нам Твого Духа Святого, який є Духом прослави! Боже, навчи нас славити тільки Тебе єдиного. Боже, навчи нас, християн нового часу, проголошувати, що тільки Тобі належить слава і честь! Боже, благослови всіх тих, які чинять добро! Боже, дай нам сили для того, щоб прославляти, хвалити героїв любові до Бога і до ближнього нашого часу! Боже, у Твої руки поручаємо міста і села українського Донбасу. У Твої руки поручаємо життя і здоров’я захисників України. У Твої руки поручаємо життя всіх тих, які опинилися на окупованих територіях і не мають більше ні від кого надії отримати допомогу. Боже, благослови Україну!» — просить духовний лідер українців.

Фото: Aris Messinis
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae