Глава УГКЦ на Стрітення Господнє: «Коли людина приймає Божий задум щодо неї, тоді вона щодня почувається щасливою»

15 лютого 2021

Покликання, що його дарує людині Господь Бог, треба мати відвагу прийняти. Ми бачимо, як дар може стати знаком протиріч. Коли людина приймає Божий задум щодо неї, тоді вона встає, розвивається і, здійснюючи його у своєму житті, щодня почувається щасливою. Таке переконання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді у свято Стрітення Господнього.

Глава УГКЦ на Стрітення Господнє: «Коли людина приймає Божий задум щодо неї, тоді вона щодня почувається щасливою»

«А той, хто відкидає це покликання, — продовжив Предстоятель, — щодня заперечує себе, бореться з найпотаємнішими, найглибшими прагненнями свого серця, боїться їх зрозуміти і відкрити. Проте реалізація цього найглибшого, чим Господь Бог нас знаменував, може бути в нас світлом Божим, яке ми повинні носити дорогами свого життя».

Свято Стрітення

Сьогодні Церква святкує одне з найбільших дванадцяти свят у літургійному році — Стрітення Господнє. За словами проповідника, це свято для кожного з нас має особливий зміст і ми всі покликані його глибоко пережити.

Це свято пов’язане з однією подією, розповів Блаженніший Святослав, яку ми чуємо в сьогоднішньому євангельському читанні. Ісуса Христа через сорок днів після Його народження принесли до храму в Єрусалимі, згідно з приписом старозавітного закону. Цей закон мав дуже важливе значення. Найперше він пригадував, що кожен первісток в Ізраїлі належить Богові.

«Син, якого Діва Марія і Йосиф Обручник ставлять сьогодні перед Богом, не є сином людей, це Божий Син. Його приносять до храму, і Він сяє як спасіння для всіх людей. Не Його відкупляють сьогодні для себе Пречиста Діва і Йосиф. А Він є відкупленням, спасінням для всього народу Ізраїлю і всього людства, тому що в цьому маленькому Дитятку — здійснення всіх обітниць, даних Авраамові в Старому Заповіті, здійснення всіх надій і сподівань кожної людини всіх часів і народів», — розповів духовний лідер.

Стрітенська свічка — символ світла

Наприкінці Літургії Глава УГКЦ традиційно освятив свічки, які вірні принесли із собою.

«Стрітенська свіча є сьогодні світильником, — сказав Предстоятель, — який ми приймаємо як знак того, що приймаємо спасіння так, як на свої руки сьогодні прийняв Симеон самого Христа. І з тим світильником Божої істини ми хочемо крокувати дорогами нашого життя. У Ньому, у тому світлі, хочемо відкрити своє життєве завдання і покликання».

Людське серце як підземні галереї

Святий Августин, пригадав проповідник, говорив, що людське серце подібне до підземних галерей. Для того щоб їх освітити, потрібно ввійти в ті підземні галереї зі світильником і тоді можна бачити так далеко, як сягає світло, аж до кінця галереї.


«Так само і ми з вами, — вважає Блаженніший Святослав, — у Христовому світлі можемо до кінця виявити, збагнути особисті життєві думки, прагнення і бажання. Часом вони можуть нас самих налякати. Як сьогодні страшно людині, коли хтось виявить найглибші, найпотаємніші думки її серця. Але, з іншого боку, це світло покликане освітити земний шлях кожного з нас і збагнути наше завдання, яке ми маємо виконати у своєму житті, — те завдання, яке ми називаємо покликанням».

День богопосвячених осіб

Сьогодні Христова Церква також святкує День богопосвячених осіб — людей, яких Господь Бог покликав до особливого служіння усього свого життя в Церкві, посвяти в досмертній чистоті, на взірець Богородиці, убогості, на взірець святого Йосифа, і послуху, на взірець життя Пресвятої родини.

Висвячення п’ятьох молодих ієреїв

Сьогодні в соборі є свято особливого світла — покликання до богопосвяченого життя. «П’ять молодих юнаків народяться як священники нашого Господа. Ми станемо свідками висвячення п’ятьох молодих ієреїв Київської архиєпархії. Радіємо, що ті юнаки свого часу не побоялися признатися самим собі, що Господь Бог їх кличе до священства. Вони мали відвагу прийняти це покликання, мали відвагу відповісти на Божий поклик і піти за Божим світлом», — сказав Глава Церкви.

Він застеріг молодих священників: «Якщо ви будете занедбувати ту благодать, яку сьогодні отримаєте, то колись Господь спитає вас, що ви зробили з тим даром: чи ви його розвинули, чи змарнували».

«Сьогодні ми молимося за те, щоб ви його прийняли, зраділи, ним засвітили світові, відкрили це світло для всіх інших. Нехай ваше життя і служіння буде світлом спасіння, яке через ваше життя можна буде побачити, торкнути рукою, відчути на собі, спасіння на просвіту народам і на славу людей, яких Господь Бог повірить вашій пастирській опіці», — побажав Блаженніший Святослав.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae