Чому треба молитися насамперед за інших, а потім за себе? Блаженніший Святослав у проєкті #доступно_про_важливе

6 червня 2020

Сьогодні у нашій черговій бесіді я запрошую усіх вас зробити наступний крок у нашому духовному пошукові справжньої молитви.

Чому треба молитися насамперед за інших, а потім за себе? Блаженніший Святослав у проєкті #доступно_про_важливе

В попередніх випусках ми говорили про молитву подяки, з якої потрібно починати нашу розмову з Богом. Відтак про молитву покаяння, яка є кроком нашого зближення до Бога. Молитва покаяння є також відкриттям людського серця перед можливістю Бога завітати і замешкати у нас, щоби, як каже апостол Павло, бути «храмом Святого Духа». Сьогодні я запрошую вас до третього кроку в нашому зростанні у молитві. Цей крок називається молитвою предстояння або молитвою за інших.

Подивитися на світ очима любові до Бога і ближнього

Коли людина живе в егоїзмі і на перше місце ставить себе, своє «я», свої потреби, тоді і в молитві до Господа Бога вона має спокусу молитися спочатку за свої потреби. Коли ж йдеться про справжню християнську поставу, то духовні учителі Церкви нас заохочують, перш, ніж будемо говорити з Богом про свої потреби, молитися за потреби наших ближніх.

Щоби поставити нашу молитву на тверді і справжні фундаменти та краще усвідомити власні потреби, ми повинні подивитися на світ Божими очима, очима любові. Більше того, подивитися на світ очима заповіді любові до Бога і до ближнього. Як цікаво! Йдеться про дві заповіді любові, але заповіді любові до себе між ними ми не бачимо. Очевидно, що коли ми будемо любити Бога і ближнього, здобудемо все те, чого самі потребуємо. Тому й каже народна приказка, допоможи ближньому — а тоді допоможеш самому собі.

Перейнятися потребами інших людей

Для того, щоби по-справжньому усвідомити справжність наших прохань до Господа Бога про власні потреби, потрібно спочатку перейнятися, серцем відчути потреби інших людей. Цей альтруїстичний фундамент християнської молитви є підставовим і засадничим. Дуже часто ми є глухими до інших людей. Тоді, очевидно, не можемо сподіватися, що інші почують нас. Якщо ми не чуємо прохання іншого, як ми можемо самі чогось просити в Господа Бога? — каже нам Священне Писання.

Саме тому наступним кроком молитви після покаяння має бути молитва предстояння, тобто молитва за інших людей. За тих людей, які, можливо, перебувають в більшій нужді, ніж ми. Ми повинні, передусім, представити Господу Богу болі і потреби людини, людства, Тіла Христового, яким є Христова Церква в моїх часах. Те, наскільки глибоко ми відчуваємо серцем біль іншої людини, показує, наскільки глибоко ми є християнами, наскільки глибоко ми носимо Бога в собі, наскільки глибоко ми є храмом Святого Духа.

Згадати за тих, кому найважче

В молитві за інших людей потрібно згадати тих, кому є найважче. Якщо ми маємо сьогодні що їсти, згадаймо тих людей, які, можливо, живуть поруч, але не мають що покласти цього дня у свої уста. Якщо ми прокидаємось зранку в теплій постелі, згадаймо тих людей, які, можливо, цієї ночі ночували на вулиці. Якщо ми починаємо цей день у лоні своєї родини, згадаймо тих людей, які сьогодні є покинуті, забуті, самотні.

Ми дуже часто відчуваємо, що потреба іншої людини є насправді великою. Скільки людей просять нас про молитву за них! Тому перед тим, як починаємо молитву за себе, давайте представимо Господу Богу тих, про яких Він свого часу сказав і скаже нам на Страшному суді: «Я був голодний, а ви мене нагодувати; Я був спраглий, а ви мене напоїли; Я був нагий, ви мене зодягли; Я був у в’язниці, а ви навідались до мене; Я був хворий, ви прийшли до мене». Навіть коли ми не можемо кожного дня особисто чинити всі ті діла милосердя для тіла і душі ближнього, то мусимо в молитві принести ці потреби Господу Богу. Таким чином наша молитва робитиме нас справжніми християнами.

Побачити власні потреби у мозаїці потреб інших

В молитві за інших ми виконуємо функцію заступництва. Ми молимося подібною молитвою за людину, людство, світ, як молиться Пречиста Діва Марія, як моляться святі і ангели у небі. Так ми вчимося бути досконалішими у нашій молитві, вчимося краще бачити і свої особисті проблеми та потреби в мозаїці потреб, волань, благань, які представляє Господу Богу з різних сторін молитва Церкви.

Нехай Господь Бог допоможе нам усім зростати в молитві заступництва. Давайте нашою молитвою огорнемо усіх тих, які прохають у нас цієї молитви! Давайте ми разом з Господом Богом впустимо до свого серця теж й іншу людину! І в тій молитві за інших — молитві заступництва — станемо кращими, а наша молитва — сильнішою. Бо ми відчуємо, що ми молимося разом; що молимося разом з іншими і за іншого; що молимося разом з нашим Господом Богом. Син Божий є Тим, що молиться з нами і у нас за свою Церкву, за свій світ. А Дух Святий у нашому серці буде щораз глибше промовляти і навчати нас, як і про що потрібно молитися. Тоді ми дуже глибоко і правильно підготуємо той момент молитви за наші особисті потреби, прохання, і наша особиста молитва за власні потреби буде кращою.

† СВЯТОСЛАВ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae