«Бог є з нами, коли ми йдемо за його світлом у святкуванні народження Ісуса Христа!» — владика Стефан Сорока

3 лютого 2021

Владика Стефан Сорока, колишній архиєпископ і митрополит Філадельфійський, а сьогодні єпископ-емерит, ділиться власними духовними спостереженнями стосовно року, що минає, та різдвяними привітаннями, сповненими надії та вдячності Всемилосердному Богові.

«Бог є з нами, коли ми йдемо за його світлом у святкуванні народження Ісуса Христа!» — владика Стефан Сорока

ЛИСТ-ПРИВІТАННЯ

митрополита-емерита Стефана Сороки
з нагоди Різдва Христового

«Ось, діва матиме в утробі й породить сина,

і дадуть йому ім’я Еммануїл,
що значить: З нами Бог» (Мт. 1, 23)

Одразу по народженні Ісуса, мудреці зі Сходу прибули в Єрусалим в пошуках новонародженого Ісуса. Вони йшли за зорею, яку бачили на сході, щоб знайти дитятко Ісуса. Ми дізнаємося, що вони були щасливі побачити дитя з Марією, його матір’ю. Бог був з ними, провадив їх у пошуках, і так само попередив, щоб вони поверталися іншою дорогою і не наражалися на зустріч з Іродом. Коли мудреці пішли зворотньою дорогою, ангел явився Йосифу й сказав утікати до Єгипту перед загрозою злих намірів Ірода. Бог ще раз попередив Йосифа при поверненні зі святою родиною до землі ізраїльської, щоб вони звернули до Галілеї. Бог був з ними у з’явленнях ангела Господнього, який застерігав їх.

З нами Бог! Бог є з нами, коли ми йдемо за його світлом у святкуванні народження Ісуса Христа! Як мудреці ми можемо досвідчити радість Його перебування між нами. Ми можемо віддавати хвалу Ісусові Христові в наших думках і молитвах подяки. Ми можемо колядувати прославляючи Бога між нами. Ми можемо уділяти наш дар любові й опіки над іншими, з ким ідемо по житті, а також незнайомцям, з якими пересікаються наші шляхи. Ми можемо підтримувати тих, хто страждає через втрату близьких від пандемії. Ми можемо продовжувати робити багато інших добрих речей, бо володіємо сучасними технологіями зв’язку.

Як мудреці та Йосиф, які послухалися застереження ангела Господнього, ми можемо уважно прислухатися і виконувати поради ангела Господнього серед нас, які виявляються у безкорисливих порадах тих, хто служить жертвам коронавірусу. Ми можемо вибирати різні шляхи в нашому щоденному житті, щоб не наражати медичних працівників і не перевантажувати всю систему, що старається лікувати й рятувати життя. Ми можемо упокорюватися і прислухатися до порад знаних професіоналів, відмовляючись від наших особистих вподобань і бажань.

З нами Бог! Події минаючого року пробудили у нас вдячність за дорогоцінний дар життя, взаємної любові, дарування й приймання любові. Ми отримали нагоду менше зосереджуватися на собі та своїх потребах. Наша увага розширилася до включення більшої кількості сімей в те коло людей, яких ми покликані любити й якими опікуватися. Ми не могли бачитися, бо були змушені чемно слухатися й виконувати вказівки та поради влади. Ми, подібно до мудреців, вшанувавши народження Ісуса, повертаємося назад освітлені й упокорені. З нами Бог!

Це мої цьогорічні відчуття у наближенні до Різдва — більше просвітлений, щасливіший в таїнстві віри, вдячний та упокорений настановами ангелів Господніх, що звучать голосами самовідданих людей, які рятують життя, служать іншим і скеровують нас через цю коронавірусну пандемію.

Я завжди згадую вас у своїх молитвах і в моїх радісних думках та спогадах.

Благословенного вам Різдва й Нового року з усвідомленням, що З НАМИ БОГ!

† Стефан Сорока,

митрополит-емерит

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae