«Бог дає нам досвідчити себе у молитві». Відеоблог № 17 владики Венедикта Алексійчука

24 травня 2019

Правлячий Архиєрей єпархії святого Миколая Чудотворця із осідком у Чикаго Преосвященний владика Венедикт Алексійчук на youtube-канадлі продовжує проводити «Школу молитви». Цього разу проповідник застановляється над присутністю Бога під час молитви та Його мовчанням у певні моменти нашого життя.

«Бог дає нам досвідчити себе у молитві». Відеоблог № 17 владики Венедикта Алексійчука

«Коли ми говоримо про молитву, то дуже часто розглядаємо її як дію. Це певні зусилля та старання із моєї сторони, які я повинен виконати, щоб зустрітися та пережити досвід Бога.

Відтак у своєму житті ми можемо спостерігати, скільки разів ми прикладали ці неймовірні старання та зусилля, і часто ця зустріч нам якось вдавалася. Однак, також часто буває, що в цих неймовірних зусиллях ми бачимо, що нічого не вдається. Про що це свідчить? Цей досвід показує нам надзвичайно важливу річ — не тільки ми є тими, хто зустрічається із Богом, але є і Бог, який зі своєї сторони прагне зустрітися із нами.

Наші зусилля у молитві

Таким чином, ми зі своєї сторони повинні прикласти найбільших зусиль і найбільших старань, проте, також ми повинні розуміти, що це Бог, який приходить до нас на молитву. Це подібно до людини, яка йде засмагати. Вона йде на море, роздягається, а отже, вона вже зробила зусилля зі свого боку, але потім вже сонце діє на цю особу. Таким же чином у молитві Бог є Тим, який діє.

І тут діє не тільки наша особиста молитва, наші особисті зусилля чи наш особистий труд, але ця відкритість на Господа Бога. З однієї сторони ми повинні зробити максимум зусиль та старань із нашої сторони, а з іншої сторони — потрібно бути довготерпеливими та впевненим у тому, що Бог дасть про себе знати.

Мовчання Бога у молитві

Якщо часто Бог не дає про себе знати, значить це є певний педагогічний підхід Господа. Адже Господь завжди любить нас і Він не перестає любити. Коли ж Він якось не виявляє себе у молитві, можливо, Він прагне, щоб ми зі своєї сторони ставали все більш витривалішими. Коли для нашого добра потрібно буде — Бог ввійде у наше життя.

Тому, знову й знову стаючи до молитви, чинімо все, що залежить від нас, стараймося зберігати наше молитовне правило, намагаймося творити регулярність у молитві, але водночас будьмо цілковито певні, що при потребі Бог дасть про себе знати».

За матеріалами офіційного youtube-каналу Чиказької єпархії святого Миколая Чудотворця
Прес-служба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae