Блаженніший Святослав у Кропивницькому: «Воскреслий Христос сьогодні запевняє кожного з нас: я тебе шукаю, бачу і є поруч»

28 квітня 2022

Як християни серед горя, коли течуть ріки крові і море сліз, можуть радіти на Пасху? Ми радіємо, бо Бог є разом із нами. Він перетерпів муки, смерть, воскрес із гробу, щоб бути з нами, щоб про нас завжди пам’ятати. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у храмі Різдва Івана Хрестителя у м. Кропивницькому під час проповіді до вірних у Світлу середу.

Блаженніший Святослав у Кропивницькому: «Воскреслий Христос сьогодні запевняє кожного з нас: я тебе шукаю, бачу і є поруч»

На початку проповіді Предстоятель УГКЦ відзначив, що радіє з нагоди бути в Кропивницькому, у будень у наповненому людьми храмі, який освячував шість років тому. «Тішимося і дякуємо Богові за простір і місце для нашої зустрічі», — сказав він. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що у Світлий тиждень загалом кожен день є святом, ба більше, Божественна Літургія служиться так само, як на Великдень. «Пасхальна радість є водночас свідченням і закликом», — наголосив проповідник.

За його словами, у Світлу середу ми святкуємо присутність між нами воскреслого Христа. Аналізуючи уривок прочитаного Євангелія про те, як Ісус збирає перших учнів, проповідник підкреслив, що саме Господь за ними шукав. Ми розуміємо, що Він їх знайшов, привів, знав, врешті вибрав ще тоді, коли вони Його не знали.

«Коли тобі важко, на твою голову падають бомби, Він торкається твоєї трагічної ситуації. Він сьогодні каже: я тебе бачу, я є поруч. Христос непросто споглядає збоку, а приходить до людини. Він шукає її так само, як шукав своїх учнів», — зазначив архиєрей. На його переконання, у кожної людини своя дорога до храму: з Бахмута, Харкова чи Кропивницького. Але кожен прийшов сюди, бо Господь Його знайшов і привів до себе, воскреснувши з мертвих.


Блаженніший Святослав підкреслив, що знаком діяльної любові Бога є людина, яка допомагає у скрутну хвилину своєму ближньому. Радію і дякую Господу Богу, каже він, що кожна наша парафія перетворилася на простір взаємної допомоги. Предстоятель пригадав розповідь місцевого священника про жінку, яка через війну покинувши свій дім з усім своїм майном, насамперед шукала своєї Церкви, бо знала, що біля своєї Церкви вона не пропаде.

«Звідки у Церкви сьогодні є можливість допомагати? — запитує Глава УГКЦ і відповідає: Бо Бог про вас пам’ятає! Це Він зворушує серця людей в іншому кінці світу, які надсилають для вас допомогу. Таким чином Він про вас дбає і пам’ятає». Адже горе України сьогодні зворушило сумління всього світу. Кожен на Божий поклик хоче виявити знак любові та солідарності. «Таким чином християни показують, що воскреслий Христос є серед нас», — переконаний проповідник.

На завершення Божественної Літургії Блаженніший Святослав подякував усім за спільну молитву, зазначивши, що сьогодні одним із видів служіння Церкви є здатність єднати між собою людей.

«Відчуваю, що сьогодні із Кропивницьким поєднана вся наша Церква: Канада, США, Бразилія, Аргентина, Австралія, Західна Європа, весь український світ, — сказав він і попросив: — Відчувайте себе членами великої родини. Як маєте якусь скруту у житті, духовну чи матеріальну, шукайте свою Церкву. Користаймо з мудрості наших предків, які, коли їхали у світи, перед тим як збудувати свою хату, будували храм, бо знали, що довкола храму буде творитися громада, з якою можна все пережити».

Настоятель парафії о. Іван Третяк від імені всієї громади подякував Главі Церкви за молитву і зустріч: «Сьогодні для нас дійсно святковий день. Дякую, що ви про нас пам’ятаєте. Нам дуже приємно, що ви є одним із будівничих цього храму. Ваша поміч, коли ми будували цей храм, була дуже вагомою. Це ще одна причина для нас завжди бути вдячними вам. Дякую, що ви носите нас у своєму серці. Просимо Бога, щоб благословив вас добрим здоров’ям, щоб ви і надалі були нашим Іваном Золотоустим, з проповідей якого користають як священники, так і миряни».

Після спільної молитви Блаженніший Святослав поблагословив автомобіль, який цього дня був переданий нашим захисникам. Також він поспілкувався з волонтерами, які працюють у соціальному центрі при парафії і надають допомогу тисячам потребуючих.

Особливим моментом візиту стала молитва на могилах загиблих захисників України, які спочивають на Алеї слави. У спільній молитві з Предстоятелем УГКЦ єдналися родичі загиблих.

Як ми повідомляли раніше, у дні Великого посту, Страсного тижня та Великодня Блаженніший Святослав відвідав уже декілька спільнот УГКЦ, які зазнали жорстокої дійсності загарбницької війни росії проти України. За ці тижні він побував у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Житомирі, Бердичеві, Умані, Вінниці, Фастові, Броварах, Обухові, Чернігові, Славутичі, Черкасах, Смілі, Кропивницькому, а також відвідав парафії УГКЦ у Києві. Лейтмотив візитів — торкнутися ран війни та подякувати душпастирям і волонтерам за служіння.

Відеорозповіді про ці відвідини ви можете знайти на каналі «Живого ТБ» у ютюбі за цим посиланням.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae