Блаженніший Святослав: «Прошу Бога, щоб з Його допомогою я здійснив доручену мені життєву місію, нічого не залишивши собі»

5 травня 2020

В ексклюзивному інтерв’ю для «Живого телебачення» Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, поділився своїми думками про прожиті роки і висловив сподівання на майбутнє. Патріарх із вдячністю згадує минуле і з надією дивиться у майбутнє, а у служінні Глави Церкви вбачає нагоду повертати ті кредити, які свого часу йому довірили Бог, рідні, Церква.

Блаженніший Святослав: «Прошу Бога, щоб з Його допомогою я здійснив доручену мені життєву місію, нічого не залишивши собі»

Відповідаючи на запитання журналістки «Живого ТБ» про аналіз прожитих років, Блаженніший Святослав зазначив, що важливо не скільки років у твоєму житті, а скільки життя у твоїх роках: «Можу сказати, що життя у тих п’ятдесяти роках було багато. І я хочу подякувати Господу Богу за всі активні життєві хвилі, моменти, які Він мені дарував аж до сьогодні».

Предстоятель УГКЦ поділився із співрозмовницею відчуттям, що він «спішив жити», адже в молодому віці прийняв на власні плечі багато обов’язків і велику відповідальність. «У мене завжди були такі відчуття, що я „живу в кредит“, що Господь Бог дав мені певний кредит, — чи то певних нагод, чи людей, яких біля мене свого часу поставив, кредит дарів чи здібностей, які, зрештою, має кожна людина», — сказав Глава УГКЦ.

Він розповів, що найбільше відчував кредит довіри, яку йому виявляли ті люди, що завжди були поруч, — батьки і родичі: «Вони давали мені таке відчуття і зрозуміння, що вони мені довіряють». Проте найбільшим даром чи кредитом, який Предстоятель УГКЦ отримав у житті, є віра в Бога. «Це такий дар, який я отримав у своїй родині, від своїх батьків, від своєї бабусі, від свого дідуся», — розповів Блаженніший і додав, що, подібно до апостола Павла, почувається боржником перед тими людьми, які ще, можливо, не вірять у Бога.

В інтерв’ю із особливою вдячністю Предстоятель згадав і про можливість навчатися за кордоном. Він розповів про велику жагу до знань, особливо богословських, які, на його думку, створили обставини переслідуваної Церкви: «Коли стало можливим вчитися, я завжди навчався з думкою, що вчуся для когось, не для себе. Я пам’ятаю, — пригадав Блаженніший Святослав, — що в дев’яностих роках було багато семінаристів, багато молодих хлопців і дівчат, які хотіли віддати своє життя Господу Богу, але не всі вони мали можливість здобувати освіту за кордоном».

Служіння Предстоятеля Церкви є для Блаженнішого Святослава нагодою повертати цей кредит довіри: «Я уже майже десять років віддаю борги, намагаючися ділитися тим, що мені Господь Бог подарував, і так хочу не підвести нікого в його сподіваннях».

Окрім цього, Глава УГКЦ висловив сподівання, що Господь дасть йому сили все ж таки віддати весь той кредит, який він отримав упродовж п’ятдесяти років життя. «Прошу Бога, щоб з Його допомогою я здійснив доручену мені життєву місію, нічого не залишивши собі, у своїх кишенях чи своєму серці, але щоб усе, що я отримав, — віддав», — зазначив Блаженніший Святослав.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae