Блаженніший Святослав про служіння капеланів у пенітенціарній системі: «Цією місією Церква служить самому Богові»

11 травня 2021

Від самого початку ув’язнення людина живе надією, що вийде на свободу. Насамперед, кожна людина потребує свободи від гріха, від внутрішнього тирана, який тримає у своїх лабетах свобідну волю, розум, почуття людини. Справжня дорога на свободу починається зі звільнення сумління від гріха. Цю свободу людина може отримати з рук капелана.

Блаженніший Святослав про служіння капеланів у пенітенціарній системі: «Цією місією Церква служить самому Богові»

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у вступному слові до фільму про в’язничне капеланство «Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні». Прем’єра стрічки відбулася на «Живому телебаченні» у неділю, 9 травня 2021 року. Фільм створений до 30-ліття відновлення капеланського служіння у в’язницях.

Пригадавши Євангеліє про Страшний суд, Предстоятель звернув увагу, що в цій євангельській розповіді сам Спаситель ототожнює себе з в’язнем. Це, на його думку, нас, очевидно, повинно здивувати, бо в людському сприйнятті історія про Страшний суд — це насамперед історія про засудження злочинців, тих, хто вчинив якийсь злочин проти іншої людини.

Саме тому, за його словами, всяке служіння для тих, хто перебуває у місцях позбавлення волі Христос сприймає як милосердя виявлене особисто Йому — Божому Синові.

«Христа засудять судом Синедріону, потім судом Пилата. Він повисне на хресті поміж двох розбійників. Його доля буде зарахована до тих, яких цей світ засудив на смерть і відкинув, хоч жодного гріха у Ньому не було. Саме через такий особливий стосунок Спасителя з в’язнем з самих початків християнства церковна громада, яка хотіла справді послужити Богові, відчувала своїм покликанням і обов’язком послужити в’язням. Та Церква, яка забуває про в’язнів, до кінця не виконує свого богослужіння, бо вона тоді забуває про Христа, який є сьогодні в особі в’язня у темниці», — пояснив Глава Церкви.

Джерело: ShutterstockДжерело: Shutterstock

Він наголосив, що капеланське служіння, яке здійснює наша Церква, є одним з суттєвих елементів місії Христової Церкви сьогодні.

«Ми хочемо побачити Спасителя в кожній особі, яка перебуває в місцях позбавлення волі. Господь засуджує і відкидає злочин, гріх, але є милосердним до людини, навіть якщо мова йде про злочинця. Саме Боже милосердя дає шанс злочинцеві вийти на свободу, стати вільним, а відтак звільнитися від гріха і від смерті», — підкреслив він.

Отець і Глава Церкви звернув увагу на те, що за роки незалежності України змінилася назва системи зі «Служба виконання покарань» на «Пенітенціарна служба», тобто служба, що допомагає людині спокутувати провину за свої вчинки.

Суттю християнської проповіді, — каже Блаженніший Святослав, — є проповідь про відпущення гріхів. Людині неможливо змінити життя без сили і благодаті Святого Духа, яка подається через служіння священника. Тому ми вбачаємо сьогодні особливе завдання і місію наших капеланів в тому, щоб стати душею пенітенціарної дороги.

«Окрім втрати зовнішньої свободи, набагато страшнішою є втрата внутрішньої. Людина стає невільником, тоді, коли стає рабом зла. Якщо людина вийде на свободу без внутрішньої свободи від зла, то рано чи пізно ця людина знову вчинить злочин, вкотре повернеться за грати і отримає тавро рецедивіста», — переконаний архиєрей.

Глава УГКЦ розповів, що на різних рівнях говориться, що доступ в’язня до капелана є правом і обов’язком. Ніхто не може позбавити людину права доступу до свого священника. Це засадниче право, яке навіть в умовах найсуворішого ув’язнення всі повинні поважати. Обов’язок Церкви, капелана, за словами Блаженнішого Святослава, мати доступ до в’язня і бути йому до послуг.

На завершення свого слова Предстоятель УГКЦ висловив вдячність в’язничним капеланам, які працюють в різних установах пенітенціарної служби і допомагають в’язням знайти дорогу до свободу. «Вони чинять визволення там, де найбільше панує гріх, розчарування, темрява, почуття відкинутості і забутості», — каже він.

«Нехай милосердний Господь благословляє усіх, хто приходить до Христа, який є у в’язниці. Цією місією Церква служить самому Богові. Нехай ніколи нам не забракне священиків, які будуть готові переступити поріг тюрми, щоб віднайти людину по той бік гратів. Нехай настане день, коли тюрми будуть порожніми, а кожен в’язень ведений рукою капелана віднайде свою дорогу на свободу», — побажав духовний лідер українців.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae