Блаженніший Святослав: «Будьмо світлими очима і руками Бога для тих, хто постраждав і потребує допомоги»

29 червня 2020

«Серед сьогоднішньої біди у Західній Україні чуємо обнадійливі Христові слова: «Не турбуйтеся про те, що будете їсти, що пити і в що зодягнетеся». Пам’ятайте, що Господь шукає співпрацівників і саме через християн опікується постраждалими людьми. Бог шукає світлих рук. Він шукає людей зі світлим оком, які здатні бачити людську потребу. Які здатні давати, а не брати». На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час своєї проповіді у Третю неділю по Зісланні Святого Духа.

Блаженніший Святослав: «Будьмо світлими очима і руками Бога для тих, хто постраждав і потребує допомоги»

На початку своєї проповіді Глава Церкви наголосив, що у книзі Святого Писання ми часто чуємо про Бога як про світло.

З історії сотворення світу, каже Предстоятель УГКЦ, бачимо, як світло Боже починає творити. «Цим Божим світлом є не оптичний феномен, а саме життєдайна сила, яка виходить з Бога як джерела життя і оживляє все довкола. Таким чином, сила Божа дає життя кожному сотворінню», — сказав він.

Боже світло: очі і руки

Проповідник пояснив, що Господь Бог під час сотворення людини дав їй повноту життя. Проте, після гріхопадіння все тіло людини померкло і стало темним. На його переконання, є два знаки, в яких залишилося Боже світло: очі і руки.

«Через очі людина виявляє, що носить у собі образ невидимого Бога, який є світлом. Також руки цієї людини повинні чинити діла світла. Кожного разу, під час того, як людина Божими очима дивиться на світ, а її руки чинять добро, Боже світло виходить з неї», — переконаний проповідник.

«Око людини, яка перестає служити Богові, а починає служити мамоні, починає гаснути. В результаті вона стає злодієм життя через те, що руйнує довколишнє середовище. Саме тому каже Христос: „Не можете служити Богові і мамоні“», — додав він.

Бог опікується усім і животворить усе

Глава Церкви переконаний, що слова з Євангеліє про те, що не треба турбуватися про їжу, пиття і одяг може зрозуміти лише той, хто справді є поєднаний з Богом. За його словами, сьогоднішнє Євангеліє є доброю новиною, яка сповіщає, що Бог опікується людиною і животворить її незалежно від того, чи людина щось знає про Бога. Людина зі світлим оком освічує все довкола.

Повінь як наслідок темряви у людині

Глава Церкви звернув особливу увагу на те, що ми сьогодні слухаємо це Євангельське слово у світлі страшної повені, яка стала найбільш руйнівною за останні роки.

Ми розуміємо, каже Глава Церкви, що це руйнування є причиною лихого ока людини, яка по-хижацьки ставиться до навколишнього світу. І цим самим стає великою темрявою для нього.

«Серед сьогоднішньої біди чуємо обнадійливі Христові слова: "Не турбуйтеся, що будете їсти, що пити і в що зодягнетеся". Ці три питання найбільше нас сьогодні хвилюють. Особливо тих, хто постраждав від повені. Найбільшою проблемою сьогодні є відсутність питної води. Саме тому державні і соціальні церковні служби насамперед, доставляють людям воду, як необхідну річ для життя. У наших парафіях ми проводимо збірку для постраждалих від цього лиха», — додав Отець і Глава УГКЦ.

Бути світлими очима і руками для ближніх

«Нехай нашою відповіддю на Боже Слово стане пошук справедливості Небесного Царства. Це означає, що я шукатиму добра для мого ближнього. Молімося за тих, хто постраждав. Будьмо світлими очима і руками Бога для тих, хто постраждав і потребує допомоги. Щоб вони пам’ятали, що через наше християнське свідоцтво Господь Бог дбає про своїх дітей», — закликав Блаженніший Святослав.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae