Папа Франциск до молоді у Венеції: безстрашно йдіть проти течії, назустріч іншим

28 квітня 2024

Зустрічаючись із молоддю у Венеції, Святіший Отець вказав на приклад Богородиці, наголошуючи на важливості поширювати навколо себе Божу радість і допомагати оточуючим.

Папа Франциск до молоді у Венеції: безстрашно йдіть проти течії, назустріч іншим

«Ми всі отримали великий дар — бути улюбленими Божими дітьми, і покликані здійснити мрію Господа: бути свідками і досвідчувати Його радість», — такими словами Папа Франциск звернувся до молоді в неділю, 28 квітня 2024 року на площі перед базилікою Santa Maria della Salute в рамках свого душпастирського візиту до Венеції. У своєму слові Святіший Отець зосередився на двох дієсловах, які оживили молоде серце Діви Марії: підвестися і йти (пор. Лк 1,39). Про це повідомляє українська редакція «VaticanNews».

Відкрити себе як Божих дітей

На початку Папа Франциск зазначив, що перебування разом дає змогу через молитву, погляд та усмішку поділитися тим дивом, яким ми є — даром бути Божими дітьми. «Я не знаю, чи вам траплялося пережити певний досвід, настільки прекрасний, що ви не могли тримати його в собі, відчуваючи потребу поділитися ним. Ми всі маємо такий досвід, досвід настільки прекрасний, що відчуваємо потребу ділитися ним. Ми сьогодні зібралися тут для цього: щоб наново відкрити в Господі красу, якою ми є, і радіти в ім’я Ісуса, юного Бога, Який любить молодь і Який завжди вражає», — сказав він.

Відтак Святіший Отець закликав підвестися із землі, спрямовуючи погляд вгору. «Підвестися з землі, бо ми створені для неба. Підвестися зі смутку, щоб поглянути вгору. Підвестися, щоб виходити назустріч життю, стоячи на ногах, а не сидячи на дивані», — наголосив Папа. Він закликав молодь, щоб на початку дня, перш ніж зануритися у справи, подякувати Богові у молитві, просячи Його вчинити так, щоб ми полюбили своє життя. «Відтак промов молитву „Отче наш“, де перше слово є ключем до радості: кажеш „Отче“ і визнаєш себе улюбленим сином, улюбленою донькою. — зауважив Святіший Отець. — Ці слова нагадують, що для Бога ти — не цифровий профіль, а дитина, що у тебе є Отець на небесах, а отже, ти — дитина неба».


Поглянути на себе Божими очима

«Однак ми часто стикаємося з негативною силою тяжіння, яка тягне нас донизу, з гнітючою інерцією, яка хоче, щоб ми бачили все сірим. Іноді це трапляється з нами, і як же ми можемо це подолати? Щоб піднятися — не забуваймо — ми повинні перш за все дозволити себе підняти: дозволити Господеві взяти нас за руку, Господеві, Який ніколи не підводить тих, хто довіряє Йому, Який завжди піднімає і прощає», — вів далі Папа. Він зауважив, що часто ми часто можемо почуватися слабкими, що становить перешкоду для підняття після падіння, однак тоді необхідно подивитися на себе очима Бога. «Коли ти помиляєшся і падаєш, що Він робить? Він стоїть там, поруч з тобою і усміхається тобі, готовий взяти тебе за руку і підняти», — сказав Святіший Отець. За його словами, Бог знає, що, крім того, що ми прекрасні, ми ще й — тендітні, і ці дві речі поєднуються: щось на кшталт Венеції, сяючої і делікатної водночас».

Вправлятись у постійності

А коли нас підвели, нашим завданням є залишатися на ногах, як зауважив далі Папа, наголошуючи на постійності, що є секретом великих досягнень. «Сьогодні ми живемо швидкими емоціями, миттєвими відчуттями, інстинктами, які тривають лічені миті. Але так далеко не заїдеш. Спортивні чемпіони, як і митці, науковці, показують, що великих досягнень не можна досягти в одну мить, все і одразу. І якщо це справедливо для спорту, мистецтва і культури, то ще більшою мірою це стосується того, що має найбільшу вагу в житті: віри, любові», — сказав він.


За словами Святішого Отця, сьогодні ризик полягає в тому, щоб залишити все на самоплив, тобто молитися чи робити добрі справи лише тоді, коли нам хочеться, однак це не дає результатів. Тому необхідно наполегливо, «день за днем, працювати над собою» і «робити це разом». «Тому кажу вам: не замикайтеся в собі, шукайте інших, досвідчуйте Бога разом, ступайте гуртом, не втомлюючись. Ви можете сказати: „Але ж всі навколо мене самі по собі, зі своїми мобільними телефонами, прив’язані до соціальних мереж та відеоігор“. А ти безстрашно йди проти течії: візьми життя в свої руки, долучайся; вимкни телевізор і відкрий Євангеліє, — хіба це забагато? — залиш мобільний телефон і виходь назустріч людям!» — закликав Папа Франциск. Він визнав, що плисти проти течії нелегко, однак сама Венеція свідчить, що тільки якщо веслувати з постійністю, можна заплести далеко.


Дарувати себе іншим

Говорячи про дієслово «йти», Святіший Отець закликав виходити назустріч тим, хто нас потребує. «Будьте не професіоналами нав’язливого набору тексту, а творцями новизни! Молитва від серця, написана сторінка, здійснена мрія, жест любові до того, хто не може відповісти взаємністю — це і є творення, наслідування стилю Бога, який творить. Це стиль безкорисливості, який виводить з нігілістичної логіки „працюю, щоб мати“ і „працюю, щоб заробити“. У центрі — безкорисливість. Дайте життя симфонії безкорисливості у світі, який шукає корисливості! Тоді ви будете революціонерами. Вперед, даруйте себе без страху!» — закликав на завершення Папа Франциск.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae